Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Σχετικά με πλαφόν και εφημερίες

Κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή η Υφυπουργός Υγείας κ. Φ. Γεννηματά δήλωσε σχετικά με τις εφημερίες:

«Έχει ήδη γίνει η μεταφορά της πίστωσης από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Υγείας και προχωρά η αποπληρωμή των εφημεριών για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι αυτοί οι πόροι δεν είχαν εξασφαλιστεί και γι’ αυτό βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο. Γι’ αυτό έγιναν και οι κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα των εργαζομένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, έχει συνυπογραφεί το κονδύλιο που αφορά τις εφημερίες του Νοεμβρίου και βρίσκεται στην τελική διευθέτηση το κονδύλι που αφορά το Δεκέμβριο».

Σχετικά με το πλαφόν και φήμες που διαρρέουν για ύψος διαφορετικό από τα 6443,07 ευρώ που αναφέραμε προ ημερών σε σημείωμά μας στο Ygeianet παραπέμπουμε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο (κλικ εδώ) και στην οποία αναγράφεται επί λέξει:

«6.α. Επανακαθορίζεται το ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών των ιατρών Ε.Σ.Υ. και ορίζεται ότι, το συνολικό ποσό των παροχών αυτών δεν μπορεί να υπερβεί τις μηνιαίες αποδοχές που αντιστοιχούν σε Εφέτη με 19 έτη υπηρεσίας, χωρίς την οικογενειακή παροχή, όπως αυτές καθορίστηκαν με το άρθρο 57 του ν. 3691/2008 (νέο μισθολόγιο δικαστών). Έτσι το παραπάνω όριο αυξάνεται από 5.149 ευρώ, που είναι σήμερα, σε 6.443,07 ευρώ, αναδρομικά από 1.1.2009, ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 6 του ν. 3754/2009 (επανακαθορισμός βασικών μισθών ιατρών Ε.Σ.Υ.)».

Να σημειώσουμε ότι η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει από την Υπουργό Υγείας αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή να αποστείλει από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών έγγραφο στα Νοσοκομεία, τα Εντελλόμενα και τους Επιτρόπους στο οποίο να επαναλαμβάνεται το παραπάνω απόσπασμα της έκθεσης του ΓΛΚ, ώστε να μην καθυστερεί η εκκαθάριση αναμένοντας τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ.

                                        Συναδελφικά

                                  Δημήτρης Βαρνάβας



Δεν υπάρχουν σχόλια: