Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Αιτιολογική έκθεση σχέδιου νόμου - ΕΣΥ _ Την Τρίτη 1/12/2009 η συζήτηση στη Βουλή

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
στο σχέδιο νόμου «Οικονομική ενίσχυση κοινωνικής
αλληλεγγύης, εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγά-
λων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιου-
σίας και άλλες διατάξεις των Υπουργείων Οικονομικών,
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Άρθρο 6


Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα όρια των συνολικών αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, στην απασχόληση του ιατρικού και νο-
σηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ λόγω της πανδημίας της νέας γρίπης αλλά και στη σύσταση θέσεων ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ειδικότερα:

Με την παράγραφο 1 αντικαθίσταται η δεύτερη περίοδος του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄), προκειμένου το προβλεπόμενο όριο των αμοιβών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., το οποίο οριζόταν σε σχέση με το προηγούμενο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, να ε-
ναρμονιστεί με το νέο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών (άρθρο 57 του ν. 3691/2008).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 το σύνολο των αποδοχών της οργανικής θέσης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και των πρόσθετων αμοιβών τους κατά μήνα, δεν μπορεί να υπερβεί τις μηνιαίες αποδοχές που αντιστοιχούν σε Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια
υπηρεσίας, χωρίς την οικογενειακή παροχή. Τυχόν υπέρβαση του ποσού αυτού περικόπτεται από την αποζημίωση των εφημεριών.

Μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., που ορίζεται με το ν. 3754/2009, έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα πληρωμής των εφημεριών, λόγω υπέρβασης του πλαφόν.
Η προτεινόμενη διάταξη των παραγράφων 1 και 2 συνδέει τις συνολικές αποδοχές και αμοιβές των ιατρών με το όριο που καθορίζει το νέο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, και συγκεκριμένα με τις αποδοχές που αντιστοιχούν σε Εφέτη με 19 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς οικογενειακή παροχή (6445 ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα), που καθορίστηκαν με το ν. 3691/2008, προκειμένου να εκλείψουν τα προβλήματα από τη μη δυνατότητα αποζημίωσης δεδουλευμένων εφημεριών και να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και η απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος εφημεριών.

Επίσης, προβλέπεται ότι το νέο όριο στις πρόσθετες αμοιβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. ανατρέχει από 1.1.2009, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νέου μισθολογίου των ιατρών του Ε.Σ.Υ.

Με την παράγραφο 3 παρέχεται η δυνατότητα, σε περίπτωση πανδημιών, να αποζημιωθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αν κριθεί απαραίτητη η απασχόλησή του πέραν του ωραρίου εργασίας και των εφημεριών. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα να ορισθεί με κανονιστική απόφαση το ύψος της αποζημίωσης, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος απόδοσής της, χωρίς να υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών της οργανικής τους θέσης.

Με την παράγραφο 4 συνιστώνται 1.000 θέσεις ειδικευμένων ιατρών του Ε.Σ.Υ., για την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να εφαρμοσθεί το νέο σύστημα εφημερίας του ιατρικού προσωπικού και να ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας της νέας γρίπης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την πρόταση στην οποία κατέληξε η Κοινή Επιτροπή του άρθρου 5 του ν. 3754/2009. Η κατανομή των θέσεων κατά ιατρική ειδικότητα και νοσηλευτικό ίδρυμα του Ε.Σ.Υ. προβλέπεται να γίνει με κανονιστική απόφαση.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑ’

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

‘Ωρα 6.00’ μ.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΒ’

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

‘Ωρα 10.00’ π.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΓ’

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

‘Ωρα 9.30’ π.μ.

Σ Χ Ε Δ Ι Α Ν Ο Μ Ω Ν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «’Εκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις».

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Χρήστος Αηδόνης και Μαργαρίτης Τζίμας

Σημείωση: Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, της 26.11.2009, τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε 2 έως 3 συνεδριάσεις.

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ



Πηγές: Επιτροπές Βουλής

Εισήγηση Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια: