Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Κατάργηση - αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών

Μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων των νοσοκομειακών γιατρών προοιωνίζει η αναγγελία κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών ή η αύξηση του φορολογικού συντελεστή μέχρι και 30-40% αντί του 20% όπως ισχύει μέχρι σήμερα και προβλέπεται από τη Κλαδική Συμφωνία που υπογράφτηκε το Μάϊο του 2009.

Αποτέλεσμα η αύξηση του ωρομισθίου των εφημεριών να εξανεμίζεται και να είαι πλέον αρνητική, το πλαφόν των αποδοχών να παραμένει στάσιμο, παρά την αύξηση του συνδεδεμένου πλαφόν του Αεροπαγίτη και οι παρακρατήσεις φόρου να ανέρχονται ακόμα περισσότερο.


«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης όλων των αμοιβών και επιδομάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.

«Ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών

Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2010 και θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τοn Φεβρουάριο.

Ποιοι πληρώνουν

«Ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών
Με βάση το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών γιατροί, ιπτάμενο προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας, εφοριακοί, τελωνειακοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15% έως 20%. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές έως 40%.

Οι αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων και αποζημιώσεων θα γίνουν αισθητές από το 2010 με την αύξηση της παρακράτησης φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων προβλέπουν τα εξής:

1. Οι μειώσεις φόρων που προκύπτουν από την έκπτωση των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για δικηγορικές αμοιβές και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας θα περιορισθούν σημαντικά για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

2. Η φοροαπαλλαγή των εισοδημάτων που αποκτά η Εκκλησία από ενοίκια θα καταργηθεί, δηλαδή τα μισθώματα που εισπράττουν οι ιεροί ναοί και οι μητροπόλεις θα φορολογούνται με συντελεστή 10% ή 20%.

Πού καταργείται
3. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για:

  • Τη βουλευτική αποζημίωση.
  • Τις αμοιβές πολιτικών μηχανικών ή αρχιτεκτόνων που εκπόνησαν μερικώς ή ολικώς τη μελέτη ή επέβλεψαν την εκτέλεση του οικοδομικού έργου.
  • Των πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών ομάδων ως επιβράβευση λόγω επίτευξης εθνικών στόχων.
  • Των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές.
  • Των εισοδημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών που λαμβάνουν στην Ελλάδα την κατάρτιση μελετών και σχεδίων ή τη διεξαγωγή ερευνών.
  • Των εισοδημάτων αλλοδαπών εταιρειών και οργανισμών που αναλαμβάνουν την εργοληπτική κατασκευή έργων στην Ελλάδα.
  • Τις αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και των δημάρχων και νομαρχών για τις εκτός έδρας υπηρεσίες που έχουν αναλάβει.
  • Το 50% της αποζημίωσης από τα ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ δηλαδή τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Αυτοτελώς με συντελεστή 15% φορολογείται το 50% των παραπάνω επιδομάτων ενώ το υπόλοιπο 50% φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ο συντελεστής της φθάνει ακόμη και στο 40%.

  • Τις αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας.

Επικίνδυνη

  • Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας: πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρύχιων καταστροφών που καταβάλλονται στις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, την πυροσβεστική και το λιμενικό.
  • Την ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους γιατρούς, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.

4. Διατήρηση του καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης για τους τόκους καταθέσεων και για ορισμένα επιδόματα κοινωνικών ομάδων (ανέργων, πολυτέκνων κ.ά.).

Μαρία Βουργάνα
mvourgana@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: