Πλαφόν στους μισθούς του Δημοσίου
Καμία αύξηση στις αμοιβές άνω των 2.000 ή 2.500 ευρώ τον μήνα και περικοπές αποδοχών άνω των 6.500 ευρώ
Στην προσαρμογή του προϋπολογισμού του 2010 στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόσθετες περικοπές δαπανών, αρχής γενομένης από τους υψηλούς μισθούς στο Δημόσιο, και με φορολογικά βάρη για όλους προχωρεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το μπαράζ συστάσεων από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη.Ο υπουργός θα φέρει σήμερα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, με τον οποίο επιχειρείται το έλλειμμα να περιοριστεί κοντά στο 9% του ΑΕΠ το 2010, προσπάθεια που θα στηριχθεί σε τρεις άξονες:
1 Στη γενική αύξηση της φορολογίας, δηλαδή των άμεσων φόρων στα υψηλά εισοδήματα, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και στην αύξηση των έμμεσων φόρων (καύσιμα, ποτά και τσιγάρα).
2 Στη γενικευμένη προσπάθεια περικοπής δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών του Δημοσίου.
3 Στην εξοικονόμηση πόρων από τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για τη συγκράτηση τόσο των δαπανών συνταξιοδότησης όσο και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι ευρωπαίοι εταίροι εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού συνεχίζουν το ασφυκτικό «πρέσινγκ» προς την κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) συνεχίζει στην Αθήνα τον έλεγχο των στοιχείων για το 2008 και των προβλέψεων για το 2009, ενώ χθες και πάλι ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ μιλώντας στον «Μonde» άφησε αιχμές για τη χώρα μας λέγοντας ότι «μερικές χώρες βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους».
Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού ο κ. Παπακωνσταντίνου προχωρεί, όπως λένε οι πληροφορίες, σε «ρεαλιστικές περικοπές δαπανών» και σε μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με στόχο την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, αρχιτέκτονες, μηχανικοί) στη φορολογική κλίμακα η οποία θα αλλάξει. Ο στόχος είναι η φορολογική βάση να διευρυνθεί και σε συνδυασμό με τον έλεγχο απόδοσης των φόρων (τεκμήρια και πόθεν έσχες) να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των εσόδων κατά 9% ή 4,5 δισ. ευρώ το 2010, που θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Παρά ταύτα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 9% του ΑΕΠ καθώς οι προβλέψεις είναι ότι η ελληνική οικονομία στην καλύτερη περίπτωση θα βρίσκεται σε στασιμότητα. Στόχος είναι το 2010 η δημοσιονομική προσαρμογή να κυμανθεί μεταξύ 3 και 4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.
Σ το πακέτο των μέτρων ελέγχου των δαπανών που θα προτείνει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπακωνσταντίνου και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή μαζί με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή περιλαμβάνονται σοβαρά μέτρα ελέγχου των δαπανών:
1 Ενεργοποιείται η ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, η οποία θα ελέγχει τις συνολικές αμοιβές που εισπράττουν από δημόσιες υπηρεσίες όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Ο υπουργός έχει αποφασίσει να διατηρήσει το «πλαφόν» των 6.500 ευρώ τον μήνα που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ως ανώτατη αμοιβή ενός προσώπου από δημόσιες υπηρεσίες. Οι αμοιβές πάνω από το «πλαφόν» (επιδόματα, υπερωρίες, συμμετοχές σε επιτροπές, δεύτερες δουλειές) θα κόβονται αυτόματα.
2 Παρά την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής που προβλέπει αυξήσεις 1,5% σε όλους τους μισθούς και τις συντάξεις στο Δημόσιο κατά το επόμενο έτος, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξετάζει πρόταση να «παγώσουν», δηλαδή να μη δοθεί καμία αύξηση στις αμοιβές άνω των 2.000 ή 2.500 ευρώ μηνιαίως στους δημοσίους υπαλλήλους. Πέρυσι το όριο αυτό ήταν 1.000 ευρώ για τους μισθούς και 800 ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. 3 Να τεθούν περιορισμοί στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την επαναφορά της λίστας φαρμάκων και τον έλεγχο των προμηθειών των νοσοκομείων ή ακόμη να αυξηθεί η συμμετοχή του ασφαλισμένου στις δαπάνες εξετάσεων και φαρμάκων. Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «ο περιορισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων στον νέο προϋπολογισμό εξαρτώνται από το βάθος της αλλαγής στο ασφαλιστικό σύστημα» που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση. Οι τελικές αποφάσεις θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 18/11/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου