Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΟΕΝΓΕ (23/11/09)

Συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ με την Υπουργό Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου και την Υφυπουργό κ. Φ. Γεννηματά. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν τα ζητήματα που έχουν τεθεί μέσω δύο υπομνημάτων που έχει αποστείλει η ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο καθώς και η τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου.
Η Υπουργός Υγείας μας παρουσίασε τις νομοθετικές διατάξεις που εισάγονται στη Βουλή στο νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης» . Από τη συ-ζήτηση προέκυψαν τα εξής:

Το πλαφόν Εφέτη με 19 χρόνια προϋπηρεσίας ανέρχεται στα 6.443,07 ευρώ. Η ρύθμιση έχει αναδρομικότητα από 1ης Ιανουαρίου 2009 και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός 10ημέρου.

Από πλευράς μας επισημάνθηκε ότι:
1.- Εμμένουμε στην ολοσχερή κατάργηση του πλαφόν. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση βελτιώνει την κατάσταση, όσο όμως δεν προχωρούν οι προσλήψεις και δεν θεσμοθετείται πρότυπο εφημέρευσης θα συνεχίζουν να υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και ένας αριθμός γιατρών που τις καλύπτει θα μένει απλήρωτος. Εν κατακλείδι τονίσαμε ότι το θέμα του πλαφόν αφορά στις ανάγκες που η πολιτεία οφείλει να καλύπτει σε υπηρεσίες υγείας και τις οποίες δεν επιτρέπεται να καλύπτει με εξαναγκασμό ή απλήρωτη εργασία.

2.- Πρέπει άμεσα να ενημερωθούν για την προωθούμενη ρύθμιση τα λογιστήρια των Νοσοκομείων, τα Εντελλόμενα και οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου με κοινό έγγραφο των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, διότι ο νόμος θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μετά τις 25 Δεκεμβρίου, οπότε θα είναι αδύνατη η όποια εκκαθάριση και πληρωμή των διαφορών που προκύπτουν.

Σχετικά με την σύσταση και κατανομή των 1000 θέσεων τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα ότι όντως οι οργανικές θέσεις που έχουν ήδη σταλεί στα Νοσοκομεία είναι 671, διότι έχουμε βάσιμες πληροφορίες ότι μπορεί να είναι 601, δηλαδή 70 λιγότερες. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις προς σύσταση πρέπει να είναι 1070, προκειμένου τα άθροισμα να παραμείνει 1700.
Τονίσαμε επίσης ότι υπάρχει σοβαρή ολιγωρία στην αποστολή των 300 θέσεων ειδικευομένων προς έγκριση στο ΚΕΣΥ, πράγμα για το οποίο η Υπουργός αδυνατούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Σχετικά με την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών η Υπουργός δήλωσε ότι δεν θα μείνει ούτε μία απλήρωτη εφημερία. Μας είπε ότι η ΚΥΑ για τις εφημερίες Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τις εφημερίες Νοεμβρίου έδωσε ασαφή απάντηση αποφεύγοντας να πει πού βρίσκονται επακριβώς. Την ίδια ασαφή απάντηση έδωσε για την επιχορήγηση Νοσοκομείων που έχουν απλήρωτες εφημερίες Αυγούστου ή προγενέστερων μηνών.

Ως ΟΕΝΓΕ τονίσαμε ότι η 10η Δεκεμβρίου είναι η απώτατη καταληκτική ημερομηνία, πέραν της οποίας οποιοδήποτε ένταλμα θα μείνει ανεκτέλεστο και οι γιατροί απλήρωτοι παρά τις όποιες δηλώσεις. Ζητήσαμε λοιπόν άμεσες ενέργειες, άλλως θα υπάρξει έκρηξη στα Νοσοκομεία.
Η Υπουργός δήλωσε ότι δεν είχε ασχοληθεί με το επίδομα τροφής των γιατρών που υπηρετούν στα ΚΥ και θα το πράξει προσεχώς. Τουναντίον δήλωσε ότι ανακάλεσε το έγγραφο που αφορά στην περικοπή της άδειας και του χρονοεπιδόματος των επικουρικών γιατρών.
Σχετικά με τις αναβαθμίσεις η Υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει ασχοληθεί η ίδια με την υπογραφή όσων εκκρεμούν στο Υπουργείο και θα εκχωρήσει αρμοδιότητα στο νέο Γενικό Γραμματέα κ. Πολύζο.

Σχετικά με την επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών η Υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε το θέμα, δεδομένου ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει τον Φεβρουάριο. Από πλευράς μας τονίσαμε ότι θεωρούμε το ζήτημα μείζονος σημασίας και ζητήσαμε να μεταφέρει στον Υπουργό Οικονομικών ότι τα Νοσοκομεία και ΚΥ θα νεκρώσουν αν γίνει απόπειρα επιπλέον φορολόγησης των εφημεριών και του επιδόματος βιβλιοθήκης.

Σχετικά με τις θέσεις που βρίσκονται προς προκήρυξη στα Νοσοκομεία ζητήσαμε από την Υπουργό να δώσει έγγραφη εντολή στις Διοικήσεις να τις προκηρύξουν. Επίσης να δώσει έγγραφη εντολή ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι αναβαθμίσεις, δεδομένων των προβλημάτων που ανακύπτουν σε ορισμένα Νοσοκομεία.

Για όσους συμμετέχουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας η Υπουργός δήλωσε ότι καλύπτονται από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να πληρωθούν ακόμη και καθ΄ υπέρβαση του πλαφόν, κάνοντας όμως έκκληση να μην υπάρξει καταστρατήγηση του μέτρου. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας δεν είναι γνωστές και θα καθοριστούν με Υπ. Απόφαση. Από πλευράς μας ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης ιατρείων γρίπης σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μη συνωστίζονται τα περιστατικά με τους υπόλοιπους ασθενείς. Επίσης επισημάναμε ότι αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνον το εμβόλιο, αλλά κυρίως η θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις, λειτουργία των ΜΕΘ και κυρίως σύσταση της ΠΦΥ.

Αναφέρθηκαν από πλευράς μας πληροφορίες για περικοπή κονδυλίων εφημεριών κατά 10% σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου Λέγκα, προβλήματα με τα 12μόρια που τινάζουν στον αέρα την εκταμίευση κονδυλίων εφημεριών και προβλήματα με Επιτρόπους στην Α΄ ζώνη σχετικά με το 17ωρο της εφημερίας. Κρατήθηκαν από την Υπουργό ως σημειώσεις για να διερευνηθούν.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Διαπίστωση είναι ότι οι απαντήσεις που λάβαμε, παρά τα επιμέρους θετικά που διαφαίνονται, δεν είναι ικανοποιητικές. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δεδουλευμένες εφημερίες να μείνουν απλήρωτες, ενώ επικρέμαται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σε αρκετά ζητήματα δεν λάβαμε απαντήσεις ή αυτές που λάβαμε είναι συγκεχυμένες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Εκτελεστική Γραμματεία επαναβεβαιώνει την ανάγκη των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο και καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά σ΄ αυτές και ιδιαίτερα στην απεργία της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου.
Επίσης η ΕΓ αποφάσισε:
1.- να στείλει άμεσα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των εφημεριών, η οποία θα περιλαμβάνει τις επισημάνσεις που κάναμε σήμερα στην Υπουργό Υγείας.
2.- να ζητηθεί συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα κ. Πολύζο

Νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου θα γίνει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, η οποία θεωρείται και ως καταληκτική ημερομηνία για ενταλματοποίηση δεδουλευμένων.

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: