Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟΥ 2009

Μετά από επανειλημμένες επικοινωνίες που είχαμε με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) διαπιστώσαμε τα εξής σχετικά με τις απλήρωτες εφημερίες του 2009:




1.Τα κονδύλια εφημεριών Δεκεμβρίου καταγράφονται ενιαία σ΄ ένα ΦΕΚ. Συνεπώς το μόνο που ήταν απαραίτητο για να γίνει η πληρωμή τους ήταν η έκδοση απόφασης επαναδιάθεσης από το Υπουργείο Υγείας. Όταν προ 20ημέρου εκδόθηκε επιτέλους αυτή η απόφαση διαπιστώθηκε νέο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που υπήρχαν στις ΥΔΕ ήταν δεσμευμένα κατά ποσοστό 84% και υπήρχε ανάγκη έκδοσης απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών που θα τα αποδέσμευε. Το σχετικό αίτημα αποδέσμευσης υπέβαλλε η Υπουργός Υγείας μόλις προχτές 23/2 και το έγγραφο έφτασε σήμερα στο ΓΛΚ, το οποίο μας ενημέρωσε ότι εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές θα αποδεσμεύσει τα κονδύλια περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.



2.Υπάρχει τεράστια εμπλοκή στις ανεξόφλητες εφημερίες Νοεμβρίου και τυχόν ανεξόφλητες εκκαθαρίσεις 8μήνου, διότι το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι Διοικήσεις δεν δίνουν αξιόπιστα στοιχεία προκειμένου να εκδοθεί απόφαση επαναδιάθεσης. Θα μπορούσε βεβαίως το Υπουργείο Υγείας να πληροφορηθεί με ακρίβεια τα σχετικά κονδύλια από τα στοιχεία της ΥΔΕ κάθε νομού, πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Είναι συνεπώς άγνωστο πότε θα καταβληθούν αυτά τα ποσά.



3.Σχετικά με τις εφημερίες Ιανουαρίου 2010: τα κονδύλια είναι δραματικά μειωμένα και είναι αδύνατο να επαρκέσουν για την εξόφληση, δεδομένης και της εφαρμογής του 12μόριου (8%). Το αυτό ισχύει με τις εφημερίες Φεβρουαρίου. Οι πιέσεις των Διοικήσεων αποσκοπούν σε περικοπές εφημεριών, ώστε να πέσει η στάθμη σε επίπεδα ικανά να εγκριθούν από τις ΥΔΕ, πράγμα που οι συνάδελφοι ορθώς αρνούνται κατηγορηματικά. Από πλευράς ΟΕΝΓΕ υφίσταται επιτακτικά το αίτημα πρόσθετης επιχορήγησης 100 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι εφικτή η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.



4.Σχετικά με τα προγράμματα εφημεριών Μαρτίου: όπως θα δείτε στη στήλη «Ανακοινώσεις» του Ygeianet όλες οι συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δηλώνουν απερίφραστα ότι θα καταθέσουν προγράμματα 4 εφημεριών το Μάρτιο. Το Υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής τηρεί στάση εξωτερικού παρατηρητή.



Συναδελφικά



Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: