Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

"Κριτική στην επιλογή Κόκκινου"

Με αυτό τον τίτλο σχολιάζει η εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ το σχόλιο που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο των Νοσοκομειακών Ιατρών και φέρει το όνομα του προέδρου Β. Κινούς ως υπογράφοντα.

Και ως προς την υπογραφή του έχοντος την ευθύνη της ανάρτησης δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση, και πώς να υπάρξει, όταν σε αντίθεση με άλλα ανυπόγραφα ή με μόνο τα αρχικά δημοσιεύματα, εδώ τουλάχιστον υπάρχει και υπογραφή και διεύθυνση.

Απέχει όμως πάρα πολύ όχι μόνο από την πραγματικότητα αλλά και από την κατά τη γνώμη μας σωστή δημοσιογραφική δεοντολογία, μια ανακοίνωση η οποία περιγράφει το μέχρι σήμερα γενικό περίγραμμα, τις διαδικασίες αλλά και το ορθό του διορισμού προέδρων και διοικητών νοσοκομείων…να μεταφράζεται ως στοχοποίηση και κριτική προσωπική εναντίον του κ. Κόκκινου.

Σημειωτέον ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμιά προσωπική αναφορά στον κ. Κόκκινο και η τιτλοποίηση της σχετικής ανακοίνωσης είναι αποκλειστικά ευθύνη και του δημοσιογράφου και της σύνταξης της εφημερίδας.

Η δεοντολογία, θα απαιτούσε τουλάχιστον να διευκρινιστεί αν η επίμαχη ανακοίνωση αφορούσε προσωπικά τον κ. Κόκκινο ή οποιονδήποτε άλλο Διοικητή Νοσοκομείου. Και οι διευκρινίσεις αυτές μπορούσαν άμεσα και υπεύθυνα να γίνουν, αν ο συντάκτης του άρθρου (υπάρχει υπογραφή; ) αλλά και η σύνταξη της εφημερίδας μπορούσαν και είχαν την καλή πρόθεση να διαθέσουν μερικά τηλεφωνικά λεπτά για να ενημερωθούν από τον συντάκτη την ανακοίνωσης του Συλλόγου.

Ανεξάρτητα πάντως με τροπή που πήρε η υπόθεση και την «αναφορά στο πρόσωπο του νέου διοικητή του Νοσοκομείου», θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και ίσως αξία τίτλου, η πραγματικότητα η οποία αποκαλύπτεται διαχρονικά και διακομματικά μέσα από τις διαδικασίες κρίσης και τελικής επιλογής προσώπων που θα διαχειριστούν όχι μόνο τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα των νοσοκομείων αλλά και την υγεία των πολιτών.

Η επιλογή από μια κυβέρνηση ενός προσώπου, αποτελεί πολιτική πράξη η οποία υπόκειται και σε κριτική και σε δοκιμασία και σε αξιολόγηση. Αν η ίδια η κυβέρνηση ευνουχίσει πολιτικά και διοικητικά τον κάθε υπεύθυνο διοικητή, υποδιοικητή κλπ., η ευθύνη δεν είναι μόνο της πολιτικής ηγεσίας αλλά διαμοιράζεται , σε ανάλογο ποσοστό, και στον εκάστοτε διοικητή. Εκεί κυρίως διαφαίνεται αναδεικνύεται η επάρκεια, η σταθερότητα και η ψυχική και ηθική αντοχή του καθενός. Που αποφασίζει είτε να ακολουθήσει σιωπηλά και συνετά την εκάστοτε πολιτική απόφαση, είτε άδικη είτε δίκαιη, είτε επιζήμια είτε επωφελή. Και θα κρίνεται πάντα με βάση το έργο του, τις αντιστάσεις του απέναντι σε πολιτικές και παραπολιτικές, απέναντι στη φωνή της συνείδησης και του καθήκοντος ή απέναντι σε πειρασμούς εξουσίας και συνδιοίκησης.

Αν μέσα από όλα τα παραπάνω, ο συντάκτης του άρθρου, αναγνωρίζει τον κ. Κόκκινο, αυτό είναι καθαρά δική του επιλογή και ευθύνη. Η δική μας ευθύνη είναι η επισήμανση των μέχρι σήμερα κακών πρακτικών και η επισήμανση αυτή μάλλον καλό κάνει στον νέο διοικητή του Νοσοκομείου. Δεν έχουμε κάτι εναντίον του κ. Κόκκινου. Και αυτό είναι λογικό αφού δεν έχει καν διοριστεί ούτε έχει αφορμές. Αν μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί ότι η συνεργασία δεν είναι απαραίτητα και υποταγή, αλλά βοήθημα και υποστήριξη, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους.

Παρακαλούμε πάντως τον συντάκτη του άρθρου, στη Ροδιακή της 26/2/2010, να έχει τη δύναμη και την ευθύνη να υπογράφει τα άρθρα του, πόσο μάλλον όταν αυτά ερμηνεύουν κατά το δοκούν και χωρίς την απαραίτητη διασταύρωση, άλλες δημοσιεύσεις. Και περισσότερο μάλιστα όταν αυτές είναι ενυπόγραφες. Αν όμως ο συντάκτης του άρθρου δεν είναι υπεύθυνος και για τον τίτλο του άρθρου, τότε μάλλον θα είναι καλή πράξη η σύνταξη και η διεύθυνση της έγκριτης και πολύ καλής τοπικής εφημερίδας μας, να επανορθώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: