Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή Μιχαήλ Μιχαήλ Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω για το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης


Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2013

    Αγαπητέ κ. Κινούς,
Όπως σας είχα ενημερώσει πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Β’ Τμήμα) με την υπ’ αριθ. 557/2012 Απόφασή του απέρριψε Αίτηση Αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου (εκπροσωπούμενου εν προκειμένω από το Προϊστάμενο της ΔΟΥ Γλυφάδας) κατά Εφετειακής Απόφασης, η οποία ανεγνώριζε το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης που είχε λάβει Ιατρός Ε.Σ.Υ. (υπόθεση την οποία είχα χειρισθεί). Επίσης, έχει εκδοθεί και η υπ’ αριθ. 1944/2012 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναγνωρίζει το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, πλην, όμως, επειδή έχει τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας διάταξης Νόμου, η οποία θεσπίζει το φορολογήσιμο του εν λόγω επιδόματος, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, η οποία συνεδρίασε για το θέμα αυτό την 15-02-2013.
Ενόψει των ανωτέρω, θεωρώ ότι οι Ιατροί θα πρέπει να προσφύγουν ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης για τα Οικονομικά έτη 2012 (χρήση 2011) και 2011 (χρήση 2010), προκειμένου να αναγνωρισθεί ότι το επίδομα βιβλιοθήκης, το οποίο έλαβαν κατά τις ως άνω χρήσεις, δεν φορολογείται, ώστε να υποχρεωθεί η αρμόδια ΔΟΥ να προβεί σε νέα εκκαθάριση και να αποδώσει στον νικήσαντα Ιατρό το φόρο που αχρεωστήτως επέβαλε και εισέπραξε.
Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω, ότι δέκα εννέα (19) Προσφυγές Ιατρών του Νοσοκομείου Λέρου, τις οποίες χειρίστηκα ως Πληρεξούσιος Δικηγόρος, έγιναν δεκτές από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου.
Συνεπώς, για την άσκηση Προσφυγής (επισημαίνω, ότι η Προσφυγή είναι ατομική και αναφέρεται σε συγκεκριμένο Οικονομικό έτος), απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης του ενδιαφερόμενου Ιατρού στο Προϊστάμενο της ΔΟΥ, όπου υποβάλλει την ετήσια Δήλωση Εισοδήματος και να ζητείται νέα εκκαθάριση για τα Οικονομικά έτη 2012 και 2011, με το επιχείρημα, ότι δεν φορολογείται το επίδομα βιβλιοθήκης και επομένως να επιστραφεί ο φόρος που αχρεωστήτως παρακρατήθηκε.
Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ, είναι περίπου βέβαιο, ότι θα απαντήσει αρνητικά. Αυτή την γραπτή άρνηση ο ενδιαφερόμενος Ιατρός θα πρέπει να προσβάλλει με τη Προσφυγή του.
Εάν και εφόσον θεωρείτε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον, παρακαλώ να με ενημερώσετε, προκειμένου να σας αποστείλλω υπόδειγμα Αίτησης μερικής ανάκλησης, που θα πρέπει να υποβληθεί στο Προϊστάμενο της ΔΟΥ όπως και να σας δώσω πληρέστερη πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες ενδεχόμενης συνεργασίας με το Δικηγορικό μου Γραφείο.

Με εκτίμηση
Μιχαήλ Μιχαήλ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Δεν υπάρχουν σχόλια: