Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΕΙΝΑΙ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
  2Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ


Ρόδος :  7/02/ 2013


Προς:
κ. Βασίλη Παπανικόλα
Διοικητή του Γ.Ν.Ρόδου
         Ε Ν Τ Α Υ Θ Α


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
«ΑΝΔΡΕΑΣ  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με δημοσίευση Οργανισμού.

    Σας γνωρίζουμε ότι, μετά την δημοσίευση του Νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου στις 31/12/2012, το Ε.Σ. συνήλθε σε έκτακτη κοινή Συνεδρίαση με το  Δ.Ι.Υ. στις 6/02/2013 και αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δ.Σ. του Γ.Ν. Ρόδου τα κάτωθι:

1. Ο νέος οργανισμός είναι επικίνδυνος για την υγεία των πολιτών για αυτό και η εφαρμογή του αποτελεί ποινικό αδίκημα. Προκαλεί δυσλειτουργία  στην εφημέρευση  και στην εν γένει λειτουργία του Νοσοκομείου αφού τα υπό κατάργηση τμήματα δεν θα έχουν πλέον εφημερεύοντες γιατρούς με τις αντίστοιχες ειδικότητες,                υποβαθμίζοντας την ήδη υπάρχουσα δομή Υγείας της περιοχής, ευαίσθητης γεωπολιτικά.

Καταργούνται σήμερα εν δυνάμει τμήματα χωρίς να γνωρίζει κανείς ούτε βέβαια ο συντάκτης του οργανισμού αυτού πως θα λειτουργούν ή αν θα λειτουργούν αύριο διαλύοντας προσπάθειες του Νοσοκομείου πολλών ετών και μεταφέροντας το σύστημα Υγείας στη δεκαετία του 1970. Άλλα Νομαρχιακά Νοσοκομεία που εξυπηρετούν    μικρότερο πληθυσμό από τον δικό μας και με ευχερέστερη πρόσβαση σε Περιφερειακά ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία είχαν καλύτερη τύχη από την δική μας (Νοσοκομείο Καβάλας), χαρακτηρίζοντας τον συντάκτη εμπαθή προς την Νησιωτική περιοχή της Δωδεκανήσου ο οποίος με την κατάργηση τεσσάρων ζωτικών τμημάτων και υποτιθέμενο στόχο την οικονομία προκάλεσε αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.                                                                                                                    

Τα τμήματα που καταργήθηκαν είναι: α. Η Ουρολογική Κλινική με περισσότερες από 2.200 εισαγωγές και 700 χειρουργεία τον χρόνο και το μοναδικό τμήμα επεμβατικό σε ακριτική περιοχή (Είναι πολυτέλεια; πρέπει να διακομίζονται και αυτοί σε Αθήνα ή Κρήτη;) β. Η Νευροχειρουργική Κλινική  μοναδική στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με περισσότερα από 250 χειρουργεία και 300 εισαγωγές, η οποία μηδένισε τις αεροδιακομιδές που  ανήρχοντο σε 500 τον χρόνο. Γνωρίζοντας ότι κάθε αεροδιακομιδή στοιχίζει 45000€ με αβέβαιη την πρόγνωση των διακομιζομένων γ. Η  Νεφρολογική Κλινική με περισσότερες από 1.000 εισαγωγές τον χρόνο και με χορήγηση πλήρους ειδικότητας  δ. Το Γαστρεντερολογικό τμήμα με περισσότερες από 2000 επεμβατικές πράξεις το χρόνο ε. Κατάργηση 3 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που σημαίνει ότι  αυξάνουν τις αεροδιακομιδες κατά τρείς, περιοδικά. 
Η κατάργηση των παραπάνω τμημάτων στο νέο οργανισμό θα οδηγήσει στην άμεση υποβάθμιση της λειτουργίας τους μέχρι το οριστικό κλείσιμο αυτών. Επίσης χιλιάδες συμπολίτες μας θα καταφεύγουν σε άλλα αστικά κέντρα είτε επειγόντως– αεροδιακομιδές- είτε σε τακτική βάση αυξάνοντας το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων.

Μόνο το κόστος των αεροδιακομιδών να παραθέσουμε προ 8ετίας, προ της δημιουργίας της Νευροχειρουργικής Κλινικής, ανήρχετο σε περισσότερες από 500 ήτοι περίπου 2,5 εκατομμύρια  ευρώ τον χρόνο όταν χρειάζονται για τον προϋπολογισμό ενός πλαισίου και ασφαλούς εφημέρευσης του Νοσοκομείου, 2 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο     

2. Ο νέος οργανισμός προκαλεί διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με την δημιουργία πολλαπλών τμημάτων αχρείαστων υπό τις σημερινές συνθήκες και φωτογράφιση νέων θέσεων Συντονιστών Διευθυντών σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Υπουργείου, για εξεύρεση πόρων-βάσει μνημονιακής πολιτικής. Δηλαδή εκτός του νέου προσωπικού, επίδομα ευθύνης για περισσότερα τμήματα από αυτά που καταργήθηκαν                                                                      Σύμφωνα με τα (1) & (2) θα μείνει αναξιοποίητο το υπάρχων ιατρικό προσωπικό των τεσσάρων καταργηθέντων τμημάτων,  αντίθετα θα πρέπει να γίνουν νέες προσλήψεις με το νέο οργανόγραμμα που είναι δυσλειτουργικό και ανούσιο καθιστώντας την πολιτική κατώτερη των περιστάσεων.                                                                                                              

Τα νέα αυτά τμήματα που κάποια σήμερα λειτουργούν ως ιατρεία και αντί μείωσης, προκαλούν αύξηση εξόδων του Νοσοκομείου είναι, το Οδοντιατρικό τμήμα, το Δερματολογικό, το Ωτολογικό, η δεύτερη  Ορθοπεδική  κλινική, και το Αιμοδυναμικό το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία διότι είναι αρχικά εργαστήριο και όχι μονάδα, δευτερευόντως στο 95% των Νοσοκομείων της χώρας λειτουργεί ως εργαστήριο της Καρδιολογικής κλινικής. Ο συντάκτης και εδώ έχει προφανή λόγο αφού ένας θα καθορίζει την έκβαση του αρρώστου για το χειρουργείο και όχι η Καρδιολογική Κλινική, στην οποία θα νοσηλεύεται.
Συμπληρώνοντας ότι, ήδη υπάρχουν καρδιολόγοι με μετεκπαίδευση στις Στεφανογραφίες και οι οποίοι ήδη λειτουργούν το μοναδικό επαρχιακό μη Πανεπιστημιακό Βηματοδοτικό Κέντρο της Ελλάδος με ΗΦΜ και δεξιούς Καθετηριασμούς.  
Η δυναμική δε του εργαστηρίου θα είναι το πολύ μια με δυο Στεφανογραφίες την ημέρα.

3. Ως Ε.Σ. και Δ.Ι.Υ. συνήλθαμε στις 10/12/2012 εκτάκτως και σε προθεσμία που μας δόθηκε, μιας ημέρας, μετά από εργώδη προσπάθεια συστήσαμε πρόταση πιο οικονομική, αλλά δεν λήφθηκε υπόψη καμία άποψη ούτε καμία πρόταση έστω και αν ήταν οικονομικότερες. Μετά την δημοσίευση του οργανισμού που είναι χωρίς καμία λογική στις 31.12.2012 εμείς γνωρίζοντας τις σημερινές συνθήκες αποφασίσαμε                                                    

α. Να δεχθούμε όσες κλίνες μας δίδετε β. Να δεχθούμε  τον αριθμό των ιατρών που μας προτείνετε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επεξήγηση του αχαρακτήριστου οργανογράμματος γ. Να κατανεμηθούν όμως οι ιατροί και τα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου και της περιοχής καθώς και των χρηστών του πολυτιμότερου αγαθού της «Υγείας» και να διευκρινίσουμε ότι  η σύσταση αυτή είναι προϊόν και επιμέλεια  όλων των θεσμικών οργάνων του Γ. Ν. Ρόδου και όχι έργο ενός ώστε να υποκρύπτει ιδιοτέλεια δ. Να συστήσουμε οργανισμό με λιγότερα τμήματα σε αριθμό(8) ώστε να αποτελεί λύση οικονομικότερη αλλά ταυτόχρονα ασφαλέστερη και λειτουργικότερη.

4. Εκτός των επισημάνσεων που κάναμε παραπάνω το παρόν ΦΕΚ - οργανόγραμμα εμπεριέχει σοβαρά λάθη τα οποία δείχνουν την προχειρότητα με την οποία συντάχτηκε και μόνο για αυτά τον καθιστούν ανεφάρμοστο, επισφαλή και μη νόμιμο.
   α. Στη σελίδα 51796 του ΦΕΚ αναφέρεται: Διατομεακά τμήματα με δυνατότητα 5 κλινών και συνιστούν στο οργανόγραμμα 5 ξεχωριστά τμήματα όχι 5 κρεβάτια για κάθε διατομεακό τμήμα διότι έτσι υπερβαίνει τον αριθμό των εγκεκριμένων κλινών. Αυτό από μόνο του συνιστά την ακύρωση της σύστασης του οργανισμού.
β. Παρατηρείται παραδόξως σε σχέση με άλλους δημοσιευμένους οργανισμούς για άλλα Νοσοκομεία συνένωση ετερογενών και αυτόνομων τμημάτων δημιουργώντας όπως είπαμε δυσλειτουργία στην εφημέρευση του Νοσοκομείου, αυξάνοντας την επικινδυνότητα της ασφάλειας των ασθενών. Θα ήταν πιο εύλογο και φυσικό, αν οι λόγοι ήταν οικονομικοί, να γίνει συνένωση ομογενών τμημάτων (2Παθολογικά –  Χειρουργικά)
γ. Συστήθηκε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών χωρίς να προβλέπεται στον οργανισμό θέσεις εξειδικευμένων γιατρών

Συμπερασματικά είτε από αύξηση των αεροδιακομιδων είτε από αύξηση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού για τα νεοσυσταθέντα τμήματα τα οποία δεν είναι λειτουργικά τουλάχιστον στις ημέρες μας είτε από την ατυχή συνένωση ετερογενών τμημάτων προκύπτει μεγάλη σπατάλη και οικονομική επιβάρυνση με τον νέο οργανισμό σε αντίθεση με αυτόν που συστήνουμε εμείς.






Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΜΟΣΧΟΣ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ








  ΑΡΘΡΟ 6
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

1.Η Ιατρική Υπηρεσία του Γ.Ν. Ρόδου  «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» αποτελεί Διεύθυνση και διαρθρώνεται σε Τομείς, στους οποίους λειτουργούν Τμήματα κατά ειδικότητα, Μονάδες, Ειδικές Μονάδες, καθώς και Διατομεακά  και λοιπά Τμήματα, ως εξής:
Α.  ΤΟΜΕΙΣ
α.  Παθολογικός Τομέας   με δυναμικότητα  161 κλινών
β.  Χειρουργικός Τομέας  με δυναμικότητα  163 κλινών
γ.  Εργαστηριακός τομέας
δ.  Ψυχικής Υγείας Τομέας με δυναμικότητα 15 κλινών
ε.  Διατομεακά Τμήματα με δυναμικότητα 21 κλινών
Κάθε Τομέας διαρθρώνεται σε Τμήματα και Μονάδες ως εξής:

α) Παθολογικός Τομέας  


ΤΜΗΜΑΤΑ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
1. Α΄ Παθολογικό
  • Ειδικών Λοιμώξεων-AIDS
·        Διαβητολογικό- Ενδοκρινολογικό
·        Πνευμονολογικό
 2. Β΄ Παθολογικό

·        Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
  • Δερματολογικό
  • Ογκολογικό

3. Καρδιολογικό
·        Μονάδα Εμφραγμάτων
·        Αιμοδυναμικό εργαστήριο – ηλεκτροφυσιολογικο εργαστήριο
4. Νευρολογικό

5.Γαστεντερολογικο

6. Αιματολογικό
·        Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου
7. Παιδιατρικό

8.Ακτινοθεραπευτικό

9.Νεφρολογικό
·        Μονάδα Τεχνητού   Νεφρού
·        Συνεχούς Φορητής Περιτοναϊκής Κάθαρσης

Οι ανωτέρω Ειδικές Μονάδες δεν είναι αυτόνομες και λειτουργούν στα πλαίσια των αντίστοιχων Ιατρικών Τμημάτων.
β) Χειρουργικός Τομέας


ΤΜΗΜΑΤΑ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
1. Αναισθησιολογικό
·        Μονάδα ανακούφισης χρόνιου πόνου
·        Μεταναισθητικής Φροντίδας (ΜΜΑΦ)
2. Χειρουργικό

3. Ορθοπεδικό

4. Ουρολογικό

5. Γυναικολογικό-Μαιευτικό

6. Νευροχειρουργικό

7. ΩΡΛ
·         Οδοντιατρικό
·        Γναθοχειρουργικό
8. Οφθαλμολογικό

9. Χειρουργικής Παίδων


10. Χειρουργικής Θώρακος-Αγγείων

11. Αγγειοχειρουργικό

Οι ανωτέρω  Ειδικές Μονάδες δεν είναι αυτόνομες και λειτουργούν στα πλαίσια των αντίστοιχων Ιατρικών Τμημάτων.

γ) Εργαστηριακός Τομέας


ΤΜΗΜΑΤΑ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
1.     Βιοπαθολογικό

2.     Βιοχημικό


3.     Αιματολογικό

·        Μονάδα Πρόληψης
Μεσογειακής Αναιμίας
4.     Αιμοδοσία

5.     Παθολογικής Ανατομικής –Κυτταρολογικό

6.     Ακτινολογικό
·        Υπέρηχων
·        Οστικής Πυκνότητας
·        Μαστογραφίας

7.     Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων
·        Υπολογιστικής Τομογραφίας
·         Μαγνητικής Τομογραφίας
·        Επεμβατικής Ακτινολογίας
8.     Πυρηνικής Ιατρικής

9.     Φαρμακευτικό


δ)Ψυχιατρικός Τομέας 
 1.  Ψυχιατρικό Τμήμα

Β.  ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ   (21) ΚΛΙΝΩΝ
1.Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 
2.Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)
3.Βραχείας  Νοσηλείας                          
4.Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)       
5.Μονάδα Νεογνών (ΜΕΝ Νεογνών)     



ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΟΛΟ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
9

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ  Ή ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ  με  εξειδίκευση  στη Λοιμωξιολογία
1

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΙΑΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΑ
1

ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ
5

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ
4

ΩΡΛ
4

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
8

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
10

ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
5

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ
9

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ
2

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ
2

ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑΣ
1

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ
2

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΦΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
3

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΙΔΩΝ
2

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
1

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΑ
2

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
4

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
2

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
3

ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
4

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΦΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
7


ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ
5

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ
9

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ
3

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ
3

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
2

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ
5

ΓΕΝΙΚΗΣ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
9

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ
7

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ
3

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
2

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
2

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ
4

ΙΑΤΡΙΚΗ  ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1

ΜΕΝ
3

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ           Ή    ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ               Ή ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ         Ή
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ)
5

Σ Υ Ν Ο Λ Ο
154


2 σχόλια:

Γιώργος Τριάντος είπε...

Ότι σπέρνεις θερίζεις

Γιώργος Τριάντος είπε...

Παρέλειψαν οι συντάκτες να προσθέσουν Καρδιοχειρουργό που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ συνθήκη για τη λειτουργία του ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ.