Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΟΔΟΣ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ - Προειδοποιούν για μηνύσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 16:53
Περιθώριο μίας εβδομάδας δίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ρόδου προκειμένου να δοθούν τα κονδύλια των εφημεριών, που έχουν περικοπεί παρανόμως όπως υποστηρίζουν.
Σε διαφορετική περίπτωση, υλοποιώντας την απόφαση της χθεσινής γενικής συνέλευσής του θα προχωρήσουν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κατά του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ και κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για μη αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών και συνεχιζόμενων περικοπών.
Όπως έγραψε και προχθές η «ΠΡΟΟΔΟΣ» το κλίμα που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου μετά και τις περικοπές των κονδυλίων για τις εφημερίες των γιατρών είναι εκρηκτικό καθώς οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, αν η 2η ΥΠΕ δεν ανακαλέσει την απόφασή της για «κούρεμα» των αποζημιώσεών τους που αφορούν στην επαρκή κάλυψη των προγραμμάτων εφημεριών.
Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου είναι το μοναδικό σε όλη την περιφέρεια της χώρας που έχει υποστεί περικοπή στα κονδύλια των εφημεριών για τρίμηνα από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.
Το παράδοξο είναι, ότι σε μια περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της παρουσίας χιλιάδων τουριστών στο νησί με αποτέλεσμα και οι ανάγκες του Νοσοκομείου να διπλασιάζονται, αντί να στηριχθεί από τους αρμόδιους η λειτουργία του για την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας απαξιώνεται με κάθε τρόπο. Ως γνωστό στο Νοσοκομείο της Ρόδου τα κονδύλια των εφημεριών μειώνονται κατά 12.000 μηνιαίως από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο.
Σήμερα πάντως το Νοσοκομείο της Ρόδου θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας λόγω της συμμετοχής των γιατρών στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους.
 
Η ανακοίνωση
Από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου, μετά τη γενική συνέλευση εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής:
Η προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, με πραγματικό στόχο την απαξίωση των ίδιων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων συνεχίζεται με φόντο ξεκάθαρα την εξυπηρέτηση προσωπικών πολιτικοεπιχειρηματικών συμφερόντων. Σε λίγους μήνες το διαφαινόμενο αδιέξοδο θα αποτελεί τη σκληρότερη πραγματικότητα και φυσικά το οριστικό τέλος της Δημόσιας δωρεάν υγείας.
Τα μέτρα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο τόσο για τους πολίτες όσο και τους εργαζόμενους. Τα 3 τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση έχει μειωθεί σε ονομαστικές τιμές τουλάχιστον κατά 30 % ενώ σε πραγματικές λόγω πληθωρισμού πάνω από 50%.
Αντίστοιχη μείωση έχουμε δει στις τσέπες μας και όλοι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και τις μονάδες Πρόνοιας. Τέλος ενώ οι προσλήψεις πλέον είναι μηδενικές οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας τα 3 τελευταία χρόνια έχουμε μειωθεί κατά 25 χιλιάδες. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα μειώσει ακόμα περισσότερο τόσο τις δαπάνες για την υγεία όσο και τα ποσά που διαθέτουν για τη μισθοδοσία και τις εφημερίες των γιατρών και του προσωπικού. Οι πολιτικές αυτές δεν οδηγούν ούτε στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην προστασία της κοινωνίας.
Αντίθετα γκρεμίζουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αφαιρούν δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με μεγάλους αγώνες. Πρέπει να μην αφήσουμε στην τύχη το δικό μας μέλλον και το μέλλον των παιδιών μας.
Πρέπει να προστατέψουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία, τις δομές του ΕΟΠΥΥ και των μονάδων πρόνοιας, που η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο. Διεκδικούμε, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας. Καταλήγοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι επειδή τα πεπραγμένα του νοσοκομείου οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις άοκνες προσπάθειες των οικονομικά, σωματικά και ηθικά εξοντωμένων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του νοσοκομείου μας γι’ αυτό :
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Εάν δεν δοθούν τα κονδύλια που παρανόμως έχουν περικοπεί στο μοναδικό νοσοκομείο της περιφέρειας μεσούσης της τουριστικής περιόδου ,σε μια εβδομάδα, θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κατά του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ και κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για μη αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών,και συνεχιζόμενων περικοπών .
2.Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 07/06/2013.
 
Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου
Με αφορμή την 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), για σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δωδεκανήσου με ανακοίνωσή του εκφράζει «την αμέριστη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των ιατρών και των εργαζομένων του κλάδου της Δημόσιας Υγείας. Αιτήματα που εκφράζουν και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Γάκης, έχει καταθέσει:
•Αναφορά για το θέμα της προμήθειας νέου σύγχρονου ασθενοφόρου στην Πάτμο.
•Γραπτή Ερώτηση, για την υποβάθμιση των Νοσοκομείων Ρόδου – Κω – Καλύμνου, που συνυπογράφουν βουλευτές μέλη της ΕΕΚΕ για το Υπουργείο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.
•Γραπτή ερώτηση, για τις ελλείψεις προσωπικού στα Ιατρεία της Σύμης, της Χάλκης, της Τήλου και του Καστελόριζου, με την οποία ζητείται η άμεση κάλυψη των κενών ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Την ερώτηση συνυπογράφουν βουλευτές μέλη της ΕΕΚΕ για το Υπουργείο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.
•Προσωπική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας για τις ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου στη Νότια Ρόδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν αποδέχεται ένα απαξιωμένο και αναποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας που ταλαιπωρεί ασθενείς και υγειονομικούς. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών και συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διεκδικεί ένα νέο ολοκληρωμένο, άρτια λειτουργικό, ποιοτικά στελεχωμένο και τεχνολογικά αναβαθμισμένο εθνικό σύστημα υγείας. Ιδιαίτερα για τα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν εκτός από την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, έντονα οικονομικά προβλήματα, πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και δυσκολίες στη συγκοινωνιακή τους σύνδεση με τα άλλα νησιά » επισημαίνει στην ανακοίνωση .
 
ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Στήριξη
από τον ΙΣΡ
 
Την στήριξή του στη σημερινή απεργία των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου στηρίζει την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ για την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 και στην οποία συμμετέχουν και οι γιατροί των δομών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), μετά από απόφαση της ΠΟ-ΣΕΥΠΙΚΑ, και καλεί όλα τα μέλη του να πάρουν μέρος μαζικά στην Πανελλαδική Ημέρα Κινητοποίησης.
➢Οι τραγικές ελλείψεις γιατρών (πάνω από 6.500 στο ΕΣΥ και από 10.000 στον ΕΟΠΥΥ) δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τους συμπολίτες μας στην αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδα.
➢Μόνον την διετία 2011-2012 αποχώρησαν απ’ τα νοσοκομεία 1453 γιατροί χωρίς να αντικατασταθούν. Πολλές κλινικές έχουν μείνει με έναν ή δύο γιατρούς, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν και οδηγούνται σε κλείσιμο. Οι δομές του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), μαραζώνουν και φθίνουν απ’ την υποστελέχωση την έλλειψη υλικών και τις μεγάλες δαπάνες για την στέγαση τους την στιγμή που υπάρχουν πανέμορφα ιταλικά κτίρια που ρημάζουν καθημερινά προκαλώντας την αγανάκτηση των βαριά φορολογουμένων πολιτών.
➢Οι νέοι Δωδεκανήσιοι γιατροί οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση αφήνοντας στο έλεος του Θεού θέσεις οργανικές άδειες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στα Κέντρα Υγείας ‘Εμπωνας και Αρχαγγέλου καθώς και σε όλα τα περιφερειακά ιατρεία της Δωδεκανήσου Έχουν ήδη φύγει δεκάδες χιλιάδες, αφού με το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, αλλά και τον σταδιακό αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν καμιά προοπτική εργασίας στην Ελλάδα.
➢Η όλο και μικρότερη χρηματοδότηση των προγραμμάτων εφημέρευσης, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές και οριακά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
➢Καθημερινά οι συμπολίτες μας πληρώνουν όλο και περισσότερα απ’ την τσέπη τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και υποχρεώνονται να αγοράζουν ιδιωτικές κάρτες υγείας, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο τους ξεζουμίζει στους φόρους και στις εισφορές.
•Οι δομές Υγείας της Ρόδου θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: