Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Τα μεγάλα ψέματα για τα γενόσημα! Τι υποστήριξε ο Άδωνις και ποια είναι η αλήθεια για την Ευρώπη


Με τη γνωστή τακτική του “διαρρέω λανθασμένες πληροφορίες και ποιος θα τις ελέγξει” φαίνεται ότι επιχειρεί να ασκήσει φαρμακευτική πολιτική το υπουργείο Υγείας. Τι είπε για τα γενόσημα ο Άδωνις και τι ισχύει πραγματικά στην  Ευρώπη
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Για χάρη της τρόικας αλλά και για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, τι εφηύρε ο Άδωνις Γεωργιάδης; Φυσικά την επιβάρυνση για τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε φροντίσει να δηλώσει εμφατικά ότι η Σουηδία έχει ποσοστό 75% στη χρήση γενοσήμων ενώ η Ελλάδα μόλις 18%. Έτσι με μεγάλη ευκολία προωθεί ρύθμιση με την οποία οι ασθενείς για να πάρουν τα πρωτότυπα φάρμακα θα πρέπει να πληρώνουν διπλά από την τσέπη τους αφού ο ΕΟΠΥΥ δε θα καλύπτει πλέον το 50% από τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής (ανώτατη τιμή αποζημίωσης). Η αλήθεια όμως για την Ευρώπη απέχει παρασάγγας. 
Και αυτό διότι με βάση τον επίσημο κατάλογο της EFPIA (ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων) που εξεδόθη πριν από λίγες ημέρες και περιλαμβάνει όλα τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία, η Σουηδία όχι μόνο δε καταλαμβάνει ποσοστό 75% ως μερίδιο αγοράς στη χρήση γενοσήμων αλλά υπολείπεται πολύ της χώρας μας καθώς εμφανίζεται να χρησιμοποιεί γενόσημα μόνο σε ποσοστό 15%!
Τα επιχειρήματα του Άδωνι είναι προφανώς εστιασμένα στις επιδιώξεις της τρόικας που έχει ζητήσει έως το τέλος του 2013 να χρησιμοποιούμε σε ποσοστό 60% τα γενόσημα φάρμακα.
Ανάλογα ποσοστά όμως παρουσιάζουν μόνο χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στους κόλπους της Ε.Ε. Όπως η Πολωνία με 62,2 %, η Σλοβακία με 52%, η Λιθουανία με 51,7%, η Κροατία με 42,5%. Είναι χώρες που σύμφωνα με την EFPIA έχουν υψηλό επίπεδο αγοράς γενοσήμων φαρμάκων επειδή έχουν και χαμηλά επίπεδα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας γεγονός που σημαίνει ότι εταιρείες που παράγουν αντίγραφα σκευάσματα σπεύδουν να αναπαράξουν το πρωτότυπο φάρμακο πριν ακόμη λήξει η πατέντα του, γεγονός παράνομο.
Η Γερμανία πάντως που είναι ένθερμος υποστηρικτής των τροϊκανικών μέτρων για την Ελλάδα, έχει 30,6% ποσοστό στην αγορά γενόσημων ενώ η Αυστρία 24,9%.
Το πιο χαμηλό ποσοστό πάντως εμφανίζει η εύπορη Ελβετία όπου τα αντίγραφα καταλαμβάνουν μόλις το 9,8% της αγοράς. Και την ώρα που η τρόικα και ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητούν επιμόνως να αυξηθεί το ποσοστό στην Ελλάδα στο 60% επιβαρύνοντας δραματικά τις τσέπες των ασθενών, ως εκ θαύματος οι “μνημονιακές” Πορτογαλία και Ιρλανδία παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στα αντίγραφα με μόλις 20% και 12,1% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: