Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ 1700 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΘ ΤΟΥ Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ

Η ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣ


Ειδικός χώρος Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου άρχισε να λειτουργεί από το 2003 με προδιαγραφές κατασκευής της σύμφωνα  με τα διεθνή πρότυπα. Στα χρόνια που πέρασαν ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο εξοπλισμός, η στελέχωση και οι όροι λειτουργίας της ΜΕΘ, με τελικό αποτέλεσμα  να αξιολογείται ως επιστημονικά επαρκής για τα ελληνικά ιατρικά δεδομένα.
Πρόκειται για ένα  ιδιαίτερο, ανεξάρτητο, ειδικά εξοπλισμένο και στελεχωμένο χώρο του νοσοκομείου, στον οποίο νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, και ως εκ τούτου χρειάζονται συνεχή εκτίμηση - παρακολούθηση και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών τους με φάρμακα ή και  ειδικά μηχανήματα.
Όλες οι ιατρικές ειδικότητες του νοσοκομείου συνεργάζονται σε 24 ωρη βάση με τους γιατρούς της ΜΕΘ για την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου και των πιθανών επεμβάσεων, με σκοπό την επιβίωση και θεραπεία του αρρώστου.
Είναι το μοναδικό τμήμα του νοσοκομείου που εφημερεύει καθημερινά υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

ΓΕΝΙΚΑ



Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διαθέτει 8 κλίνες(6 λειτουργικές, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού προσωπικού ) και νοσηλεύει ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα από απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

· Τα περιστατικά που εισάγονται στη ΜΕΘ προέρχονται είτε από το νοσοκομείο μας είτε, μέσω ΕΚΑΒ, από νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα.

· Οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και οι ζωτικές τους λειτουργίες υποστηρίζονται και παρακολουθούνται συνεχώς με σύγχρονο εξοπλισμό.

· Η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ ποικίλλει ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Κατά την διάρκεια της νοσηλείας, την φροντίδα του ασθενούς σας αναλαμβάνει ειδικά καταρτισμένο προσωπικό: γιατροί εξειδικευμένοι στην Εντατική Θεραπεία (όλοι κατέχουν ήδη τον τίτλο μιας βασικής ιατρικής ειδικότητας), έμπειρο και επιστημονικά επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας με εξειδικευμένες γνώσεις.
Οι νοσηλευτές είναι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, με πολυετή εμπειρία στην φροντίδα των βαρέως πασχόντων.
Επιπλέον, εκτός από τους ανθρώπους που θα συναντήσετε στην ΜΕΘ, υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν θα γνωρίσετε αλλά δουλεύουν συνεισφέροντας στην άριστη ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στον συγγενή σας. Επικοινωνώντας με καθένα από εμάς, μπορείτε να λάβετε όλες τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν.

ΜΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΘ

Κάθε πρωί, ο διευθυντής, οι επιμελητές και οι υπόλοιποι γιατροί της ΜΕΘ, συζητούν διεξοδικά την κατάσταση του κάθε ασθενούς και στη συνέχεια πραγματοποιείται παρακλίνια επίσκεψη από όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αποφασισθούν και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόοδο της υγείας των ασθενών.
Κατά την διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, εφημερεύουν στην ΜΕΘ  διευθυντής η επιμελητής γιατρός ,ενώ σε 24ωρη βάση οι ασθενείς βρίσκονται υπό την συνεχή παρακολούθηση έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού.    

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ

·    Το επισκεπτήριο των ασθενών της ΜΕΘ έχει ορισθεί από τις 13:00 έως τις 13:30, και από 18:00 έως 18:30  καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα.
·  Πριν εισέλθετε στη ΜΕΘ, παρακαλείσθε να απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο διότι υπάρχει κίνδυνος για την λειτουργία ορισμένων  μηχανημάτων.
·  Χρησιμοποιήστε την ειδική ποδιά μιας χρήσης προκειμένου να προστατέψετε τον ασθενή σας.
·    Δίπλα στη κλίνη κάθε ασθενούς υπάρχει ειδικό αλκοολούχο διάλυμα. Παρακαλούμε να το χρησιμοποιείτε πριν και μετά την επίσκεψή σας, στα πλαίσια ελέγχου των λοιμώξεων.
·       Κατά το επισκεπτήριο, προτείνουμε να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή ένα άτομο κάθε φορά.
·         Χρήσιμο θα ήταν να μην επισκέπτονται παιδιά τους ασθενείς.
·    Εάν έχετε κρυολόγημα ή πάσχετε από άλλη λοίμωξη αναπνευστικού, καλό θα ήταν να αποφύγετε την επίσκεψη στον ασθενή σας διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Μετά το επισκεπτήριο, ο διευθυντής ή ο εφημερεύων επιμελητής της ΜΕΘ θα σας ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση, την εξέλιξη και τα προβλήματα υγείας του δικού σας ανθρώπου, και θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή σας. Ιδιαίτερη προσοχή θα θέλαμε να επιδείξετε στην περίπτωση που ο ασθενής σας χρειάζεται μετάγγιση αίματος ή άλλων παραγώγων του. Στην περίπτωση αυτή, παρακαλείσθε να απευθύνεστε στο Τμήμα Αιμοδοσίας που βρίσκεται στο ισόγειο του νοσοκομείου μας.
Η ενημέρωση απευθύνεται μόνο στα άμεσα συγγενικά πρόσωπα (σύζυγο, παιδιά, γονείς, αδέλφια) .Το ιατρικό απόρρητο δεν επιτρέπει την ενημέρωση από το τηλέφωνο.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

·         Τόσο η εισαγωγή όσο και η έξοδος των ασθενών από τη ΜΕΘ, πραγματοποιείται με ευθύνη των γιατρών και με βάση διεθνώς αποδεκτά κριτήρια. Επειδή τα κρεβάτια Εντατικής είναι λίγα, τηρούμε με αυστηρότητα αυτά τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να βοηθηθεί κάποιος του οποίου η ζωή πραγματικά κινδυνεύει.
·         Η θεραπεία του ασθενούς στην ΜΕΘ πραγματοποιείται με ευθύνη μας και σε συνεργασία με τους γιατρούς της κλινικής από την οποία διακομίστηκε. Ως προς την ποιότητα νοσηλείας, το ΕΣΥ είναι υποχρεωμένο να παράσχει την καλύτερη δυνατή ιατρική και τεχνική βοήθεια στον άρρωστό σας.
·         Συχνά μας ρωτάτε για το εάν χρειάζεται να γίνει κάποιο ιατρικό συμβούλιο για τον ασθενή σας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τέτοιου είδους συμβούλια πραγματοποιούνται καθημερινά με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς εσείς να το γνωρίζετε ή να επιβαρύνεστε οικονομικά. Εάν κάποια εξέταση ή θεραπεία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο μας, να είστε βέβαιοι ότι εμείς πρώτοι φροντίζουμε να γίνει η εξέταση αλλού ή, κάτι που συμβαίνει σπάνια, να διακομιστεί ο ασθενής σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή ειδικό κέντρο.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ

·          Θεραπεία με βάση τις πιο σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, σε ασφαλές περιβάλλον και με σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς.
·         Συνεχής ενημέρωση για την πορεία της υγείας του ασθενούς, με ειλικρινείς απαντήσεις σε κάθε είδους ερώτηση.
·   Διατήρηση της ζωής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις περιπτώσεις όπου  ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, φροντίδα για την έλευσή του με αξιοπρέπεια και χωρίς πόνο.
·         Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ως εκ τούτου δεν έχετε καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της, ούτε  και σε καμία άλλη ιατρική ειδικότητα.
·         Στον ασθενή χρωστάμε πολλά και δεν μας χρωστάει τίποτα.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΑΣ

·         Πλήρης ενημέρωση των γιατρών σχετικά με το ιστορικό του ασθενούς και τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν λαμβάνει. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς για το πλήρες ιστορικό του ασθενούς σας, έτσι ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την υγεία του.
·       Τήρηση του ωραρίου του επισκεπτηρίου, δεδομένου ότι  οι εργασίες στον χώρο της ΜΕΘ είναι πολλές και συνεχείς.
·        Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα έμπειρο και επιστημονικά επαρκές, γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο να δέχεστε τις συμβουλές του.
·   Απαραίτητη είναι επίσης και η συνεργασία σας με το Γραφείο Κινήσεως σε ότι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη της νοσηλείας καθώς και με το τμήμα της Αιμοδοσίας σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών των δικών σας ανθρώπων με αίμα και με παράγωγά του.

Ο κάθε άρρωστος δεν είναι για εμάς ένα απλό «περιστατικό». Είναι ένας πολίτης και συνάνθρωπός μας που χρειάζεται την επαγγελματική μας φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα αξίζει το σεβασμό στις ανάγκες και την προσωπικότητά του. Όλοι εμείς οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούμαστε με τον ασθενή σας του ευχόμαστε καλή ανάρρωση.


Συντονιστής Διευθυντής: Τριανταφύλλου Εμμανουήλ


Διευθυντές: Κινούς Βασίλης – Παρασκευόπουλος Ιωάννης


Επιμελητές Α: Αντώνογλου Ελένη – Πετρονικολός Κλεόπας


Δεν υπάρχουν σχόλια: