Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Συμπτώματα του “συνδρόμου της Ελλάδας” στα υγειονομικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ ανέφερε πως το 20% των δαπανών για την Υγεία είναι αποτελεσματικές ή άχρηστες...




Δεν αποτελεί “προνόμιο” για την Ελλάδα η αναποτελεσματικότητα και η διαφθορά στο σύστημα Υγείας.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα, με τους ειδικούς να αναζητούν τρόπους να ξεπεραστούν.
Αυτό προέκυψε από τις ομιλίες διακεκριμένων στελεχών στο 7ο συνέδριο για το Μέλλον της Υγειονομικής Περίθαλψης στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει να θέσει ψηλά την Υγεία στην ευρωπαϊκή ατζέντα και θα πιέσει για σεβασμό στον άνθρωπο και για τη μη περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικές λιτότητας - όχι μόνο στην Ελλάδα - αλλά και ευρωπαϊκά, οδήγησαν σε στρεβλή σχέση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Η δαπάνη Υγείας – είπε – αυξήθηκε κατά μέσο όρο περισσότερο από 20% για νοσοκομειακή περίθαλψη τα τελευταία χρόνια.
Το ποσοστό του ανασφάλιστου πληθυσμού στην Ευρώπη διογκώνεται, με την Ελλάδα να κατέχει τα πρωτεία.

Επενδύσεις

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η Francesca Colombo, επικεφαλής του τομέα Υγείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρθηκε στους διαθέσιμους πόρους στην Υγεία.
Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις, η αξία των οποίων πρέπει, ωστόσο, να μετρηθεί, καθώς το 20% των δαπανών για την Υγεία είναι αποτελεσματικές ή άχρηστες.
Η κ. Colombo υπογράμμισε πως το 12% έως 55% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών γίνονται χωρίς λόγο, η χρήση των γενοσήμων κυμαίνεται από 10% έως 80%, ενώ γίνεται υπερβολικά μεγάλη χρήση αντιβιοτικών.

Διαφθορά

Η δημοσιογράφος Υγείας του “Politico” στις Βρυξέλλες, Carmen Paun, επικεντρώθηκε στις σχέσεις των επαγγελματιών Υγείας με τους παρόχους.
Έκανε λόγο για φαινόμενα διαφθοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος της θεραπείας.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως απαιτούνται πολλές αλλαγές στο χώρο της Υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: