Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Θετικά σχόλια από νοσηλευτές και φαρμακοποιούς στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα

Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί την προωθούμενη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) επισημαίνει πως στο νέο σύστημα γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στις Τοπικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με τους νοσηλευτές, η παρεχόμενη δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες Υγείας Μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου) και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, πυροδότησε αντιδράσεις από Ιατρικούς συλλόγους.
Τα επιχειρήματα – σημειώνουν – δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, υποτιμώντας και προσβάλλοντας το επαγγελματικό κύρος των νοσηλευτών και δημιουργώντας την αίσθηση πως ανάλογες επαγγελματικές αρμοδιότητες είναι επισφαλείς.
Το προεδρείο της ΠΑΣΟΝΟΠ επισημαίνει ότι και στις χώρες του εξωτερικού, ο νοσηλευτής έχει αρμοδιότητες συνταγογράφησης φαρμάκων χρονίων παθήσεων και παρακολούθησης ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Είναι μάταιο – αναφέρει – στη χώρα μας η παροχή υπηρεσιών Υγείας να “επιβάλλεται” ως αρμοδιότητα ή κεκτημένο μόνο της ιατρικής κοινότητας.

Φαρμακοποιοί

Προς την σωστή κατεύθυνση βρίσκονται οι αναφορές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τον ρόλο των φαρμακείων στη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Αυτό εκτιμά το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τονίζοντας πως το ευρωπαϊκό φαρμακείο αποτελεί τον πιο προσβάσιμο χώρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Το προεδρείο του ΠΦΣ επισημαίνει πως 46 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη και πως η στροφή των συστημάτων Υγείας σε ασθενοκεντρικά πρότυπα, καθιστούν απαραίτητο τον νέο ρόλο των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια Υγεία.
Υπολογίζεται ότι το 90% των εμβολιασμών των αντιγριπικών εμβολίων γίνονται στα φαρμακεία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι ασθενείς θα μετέβαιναν στις δομές Υγείας δημιουργώντας προβλήματα στην λειτουργία τους και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: