Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ολλανδία: Υιοθετεί την εικαζόμενη συναίνεση στη δωρεά οργάνων που μόλις τροποποίησε η Ελλάδα

Μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα των μεταμοσχεύσεων έλαβαν οι αρχές της Ολλανδίας.
Η Γερουσία ενέκρινε νέο νόμο, ο οποίος καθιστά όλους τους ενηλίκους πολίτες της χώρας δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, εκτός εάν είχαν εκφράσει αντίθετη άποψη εν ζωή.
Το νομοσχέδιο πέρασε οριακά από την Άνω Βουλή και έναν χρόνο μετά την έγκρισή του από το κοινοβούλιο. Αναμένεται να υπογραφεί από τον βασιλιά της Ολλανδίας και τον υπουργό Υγείας και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από ενημερωτική εκστρατεία.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του, κάθε Ολλανδός άνω των 18 ετών, που δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί ως δωρητής οργάνων, θα λάβει μια επιστολή με την οποία θα του ζητηθεί να δωρίσει τα όργανα μετά το θάνατό του.
Ο νόμος είναι παρόμοιος με αντίστοιχους νόμους που ισχύουν στο Βέλγιο και την Ισπανία.
Οι πολίτες θα μπορούν να απαντήσουν “ναι”, “όχι” ή θα αποφασίσουν οι συγγενείς μου για τη δωρεά.
Όσοι δεν απαντήσουν στην πρώτη ή στη δεύτερη επιστολή, που θα τούς σταλεί έξι εβδομάδες αργότερα, θα θεωρούνται δωρητές οργάνων, μολονότι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τροποποιήσουν το καθεστώς αυτό.
Φορείς της χώρας χαρακτήρισαν την ψήφιση του νομοσχεδίου ως μία πραγματική πρόοδο για τους ασθενείς που βρίσκονται σήμερα σε λίστες αναμονής για μόσχευμα. Σημειώνουν, δε, πως σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε το σύστημα αυτό, υπήρξε αύξηση της προσφοράς οργάνων.


Ελλάδα

Στη χώρα μας, όπου η προσφορά οργάνων βρίσκεται σε απογοητευτικά επίπεδα, το καθεστώς αυτό ίσχυε και άλλαξε πρόσφατα, με διάταξη του υπουργείου Υγείας που περιελήφθη στα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με τη διάταξη, η οικογένεια θα λαμβάνει την τελική απόφαση για τη δωρεά οργάνων, ακόμη και εάν ο υποψήφιος δότης είχε εκφράσει εν ζωή την επιθυμία να προσφέρει τα όργανά του.
Πρόκειται για κατάργηση της "εικαζόμενης συναίνεσης", η οποία είχε θεσπιστεί με τον νόμο 3984/2011 και προέβλεπε πως αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του.
Τον περασμένο Οκτώβριο, 1.219 Έλληνες βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για νεφρικό μόσχευμα, 158 περίμεναν για ηπατικό μόσχευμα και 36 για καρδιακό.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: