Πέμπτη 17 Μαΐου 2018


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 17 Μαΐου 2018
Α.Π:8836




ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, κ. ΞΑΝΘΟ ΑΝΔΡΕΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΑΝΑΠΛ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΟΛΑΚΗ ΠΑΥΛΟ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 6ης ΥΠΕ
ΜΕΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΜΜΕ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ
Η συνεχιζόμενη αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ. Έχουμε φτάσει στο σημείο λόγω αυτών των ελλείψεων να χρησιμοποιείται ως ΜΕΘ η μετεγχειρητική αναισθησιολογική ανάνηψη ενός από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Είναι πρόκληση την ώρα που πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ από τις 750 που υπάρχουν (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες) λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Είναι προκλητική η εκκωφαντική σιωπή τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, οι οποίες παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να δοθεί λύση τώρα και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η προμήθεια του κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσουν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές.
Είναι επιτακτική ανάγκη, πολύ περισσότερο τώρα που διανύουμε περίοδο αναμενόμενης αυξημένης νοσηρότητας.

*(Επισυνάπτεται σχετική ανακοίνωση της τριμελούς επιτροπής του ΠΓΝΠ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Ι.Ν.Α ΠΓΝΠ
Η Υγεία στην κλίνη του Προκρούστη
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο ο χώρος ανάνηψης των χειρουργείων του νοσοκομείου του Ρίου, όπως επίσης και το τμήμα αναζωογόνησης των επειγόντων περιστατικών αλλά και οι εκάστοτε κλινικές να κατακλύζονται από διασωληνωμένους ασθενείς ελλείψει κλινών ΜΕΘ. Αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται η λειτουργία των χειρουργείων αλλά και να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών μιας και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και/ή συνθήκες νοσηλείας γι αυτά τα περιστατικά.
Την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 4% η ζωή πολλών ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο. Πανελλαδικά υπάρχουν 150 κλίνες ΜΕΘ που λόγω προσωπικού – εξοπλισμού παραμένουν κλειστές, με τις ανάγκες να είναι ακόμα περισσότερες. Το νοσοκομείο του Ρίου εξυπηρετεί έναν τεράστιο όγκο ασθενών όλης της 6ης ΥΠΕ ελλείψει συγκεκριμένων ειδικοτήτων – κλινικών στα υπόλοιπα νοσοκομεία (π.χ. θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής κ.α.), αδυνατώντας ωστόσο να ανταπεξέλθει. Μπροστά σε ένα τέτοιο ζήτημα, η διοίκηση του νοσοκομείου, η 6η ΥΠΕ αλλά και το υπουργείο Υγείας δείχνουν απρόθυμοι, δυσχεραίνοντας το ιατρικό έργο και παράλληλα υποβαθμίζοντας συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Απαιτούμε:
  • Να τοποθετηθεί επίσημα ο διοικητής του νοσοκομείου και η 6η ΥΠΕ για το ζήτημα.
  • Εδώ και τώρα να δοθεί λύση, όχι με ημίμετρα αλλά με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού (ιατρικού – νοσηλευτικού), προμήθεια κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού, αύξηση του κονδυλίου για την υγεία.

Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ.
ΔΑΒΟΥΛΟΣ Χ.
ΤΣΟΧΑΝΤΖΗΣ Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: