Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα26Σεπτεμβρίου2019
Α.Π:9729


ΠΡΟΣ:
·         ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
·         ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
·         ΦΟΡΕΙΣ




ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ

Στις19/09/2019 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Παρόντα ήταν τα 24 από τα 27 μέλη.
Στη συνεδρίαση του Γ.Σ. συμμετείχαν οι πρόεδροι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηπείρου, Ζακύνθου, Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας,Λήμνου,Σερρών.
Το Γενικό Συμβούλιο συνεδρίασε λίγους μήνες μετά την κυβερνητική εναλλαγή. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, τα μέτρα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για το μέλλον μας.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ ξεκίνησε με φόρα για να κλιμακώσει την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την αντιλαϊκή παρακαταθήκη που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τροπολογίες που έσπευσε να ψηφίσει μέσα στο καλοκαίρι για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και την απελευθέρωση των απολύσεων, οι δεσμεύσεις τους για τη διατήρηση των ματωμένων πλεονασμάτων, η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών ταυτόχρονα με τη μεταφορά των φορολογικών βαρών στις πλάτες μας,η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η παραπέρα απελευθέρωση της ενέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ, η υλοποίηση του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς,η παραπέρα  ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέχεια των ανατροπών του νόμου εκτρώματος του Κατρούγκαλου,επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε.
Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ στη Βουλή αποδεικνύει ότι αναγκαία προϋπόθεση της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται, όρος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων,είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων,η επίθεση στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Για αυτό στο πολυνομοσχέδιο που επιφέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στις κλαδικές συμβάσεις,περιλαμβάνονται διατάξεις για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και τον ασφυκτικό έλεγχο των σωματείων από την εργοδοσία και το κράτος.
Με την καθιέρωση «του ηλεκτρονικού μητρώου όσων συνδικαλίζονται» και «της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης» θέλουν να μας φακελώσουν. Να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή αν συνδικαλιζόμαστε,που και τι ψηφίσαμε, αν συμμετέχουμε στις διαδικασίες του σωματείου μας. Θέλουν τους εργαζόμενους αποκομμένους από τα σωματεία τους. Θέλουν να βάλουν εμπόδια στην ενεργητική τους συμμετοχή και τη συλλογική δράση. 
Γνωρίζουν ότι η πολιτική τους θα προκαλέσει αντιδράσεις για αυτό παίρνουν μέτρα και θωρακίζονται. Θέλουν σωματεία άφωνα, γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.Θέλουν να μας αφοπλίσουν για να περνάνε ανεμπόδιστα τα μέτρα σε βάρος μας.
Δε θα τους το επιτρέψουμε. Το δικαίωμα μας στη συνδικαλιστική δράση δεν το διαπραγματευόμαστε. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ύπαρξη των σωματείων ως όργανα συλλογικής διεκδίκησης και δράσης.
Το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Ε.Γ. για προκήρυξη απεργίας στις 24/09 για να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης στη συνδικαλιστική δράση και τα σωματεία.

Για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την Υγεία
Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Υγεία, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια στο Υπουργείο Υγείας, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Ν.Δ θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το «αντιλαϊκό» έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
O φάκελος των «ανθυγιεινών» προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας περιλαμβάνει:
-Τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, την υλοποίηση δηλαδή των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου που από κοινού ψήφισαν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
-Την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων μονάδων υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.
-Τη διάθεση τμημάτων και κλινικών των δημόσιων  νοσοκομείων, υποδομές και προσωπικό μαζί, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Και όλα αυτά με επιχειρηματολογία καρμπόν με τους προηγούμενους για «εξορθολογισμό του κόστους», «χτύπημα της σπατάλης», «νοικοκύρεμα των δαπανών».
Τα δικαιώματά μας,οι ανάγκες των ασθενών μας αντιμετωπίζονται σαν «κόστος» για το κράτος και τους ομίλους, που πρέπει να εξορθολογιστεί, «σπατάλη που πρέπει να χτυπηθεί» για να εξασφαλίσουν από τη μία, φοροαπαλλαγές και προκλητικά προνόμια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, και από την άλλη, την άλωση του ευαίσθητου τομέα της Υγείας από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετούν.Απόδειξη η  κυνική ομολογία στη Βουλή των κυβερνητικών στελεχών ότι η υγεία είναι χρυσωρυχείο για τους επενδυτές. 
Στόχος τους η πλήρης προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Θέλουν τα δημόσια νοσοκομεία να επιδίδονται σε αγοροπωλησίες των υπηρεσιών τους, να λειτουργούν με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και αυτοτροφοδότηση των αναγκών τους.
Για αυτό δε μας προκαλεί καμία έκπληξη ότι από τις κυβερνητικές προτεραιότητες απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των δημόσιων δομών Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας.
Κουβένταδε λένε για την αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς. Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για 2.000 προσλήψεις γιατρών στην ΠΦΥ είναι στην πραγματικότητα συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς. Οι 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών είναι σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν.
Κουβέντα δε λένε για το τι θα γίνει με τους συναδέλφους επικουρικούς που  βρίσκονται αντιμέτωποι για μία ακόμη φορά με την απειλή της απόλυσης ενώ αρκετοί από αυτούς είναι απλήρωτοι για μήνες.  Κουβέντα για το τι θα απογίνουν οι χιλιάδες συμβασιούχοι στη σίτιση,στη φύλαξη,στην καθαριότητα.
Και αυτό τη στιγμή που οι δημόσιες μονάδες υγείας μετρούν πάνω από 30.000 κενές οργανικές θέσεις, ακόμη και σύμφωνα με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα που είναι πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες.
Ξεκαθαρίζουν μια και καλή ότι δε θα καλυφθεί το σύνολο των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν αλλά μόνο οι ακραίες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να συμβιβαστούμε, να συμφιλιωθούμε με τη σημερινή άθλια κατάσταση, να εθιστούμε στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων.Να θεωρούμε το αυτονόητο μαξιμαλισμό,πλεονασμό. Να ψαλιδίσουμε τις ανάγκες μας για να χωρέσουν στο ασφυκτικό πλαίσιο των «δημοσιονομικών στόχων». Να αποδεχτούμε τελικά ως αναγκαίο κακό τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθούν στο χώρο της Υγείας.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του κεφαλαίου στο χώρο της υγείας, απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, σε βάρος του δικαιώματος του λαού για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, η ΟΕΝΓΕ θα μπει μπροστά για την οργάνωση του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, για μονιμοποίηση των επικουρικών και των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, για επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας-πρόνοιας.
Με βάση τα παραπάνω το Γενικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε:
1.      Την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 23/10  και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης την ίδια μέρα στο Υπουργείο Υγείας. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καλεί τα Δ.Σ των Ενώσεων να συνεδριάσουν και να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης.
Θα εκδοθεί ανακοίνωση και αφίσα και θα σταλεί στις Ενώσεις.
2.      Στις 23/10,ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης, η ΟΕΝΓΕ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου με τα Δ.Σ των Ενώσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων (υποστελέχωση,ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή,επιπτώσεις σε γιατρούς και ασθενείς) στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί η ώρα και το μέρος.

Για τις εξελίξεις στην ιατρική εκπαίδευση
Το Γενικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την αντίθεση του στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην Ιατρική Εκπαίδευση και τις υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΣΥ.
Η ΟΕΝΓΕ θα καταθέσει στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις θέσεις της για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και θα ζητήσει στην προγραμματισμένη συνάντηση  με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,που θα πραγματοποιηθεί στις 2/10,να ορισθεί ξεχωριστή συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ με αποκλειστικό θέμα την Ιατρική Εκπαίδευση για να συζητηθεί διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα.
Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα στους Συλλόγους των Φοιτητών των Ιατρικών Σχολών για κοινή δράση .

Για το ιατρικό μισθολόγιο
Το Γενικό Συμβούλιο υλοποιώντας προηγούμενη απόφαση της ΟΕΝΓΕ, αποφάσισε να προβεί στις παρακάτω νομικές ενέργειες:
1.      Την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της 431/2018 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που όριζε ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν είχαν προσφύγει μέχρι τις 26/02/2018, ημερομηνία εκδίκασης της πιλοτικής δίκης.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΕΝΓΕ είχε ασκήσει τριτανακοπή κατά της συγκεκριμένης απόφασης η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ.
2.      Την προσφυγή στην τριμελή επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ.
Για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι Ενώσεις δε θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια.
Για την προσφυγή στην τριμελή επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ θα σταλεί στις Ενώσεις αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης για τα παρακάτω ζητήματα:
-Να παρέμβει και να απαιτήσει να πληρωθούν άμεσα οι μισθοί και οι εφημερίες των συναδέλφων επικουρικών στο Διδυμότειχο και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.Οι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι επειδή οι επίτροποι,βασιζόμενοι στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ(ΚΙΝΑΛ),επιστρέφουν αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής.
-Να παρέμβει και να απαιτήσει να σταματήσουν άμεσα οι συνεχείς μετακινήσεις των γενικών γιατρών από το Κ.Υ. Ψαχνών στο Γ.Ν Χαλκίδας,που οδηγούν στην αποδυνάμωση του Κ.Υ και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό της περιοχής.
-Για την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης.
-Για τις οριζόντιες περικοπές στην πληρωμή πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών.
-Να ζητήσει να καταργηθεί ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα, η εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου.
-Για τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για την κάλυψη των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών και τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για τα άγονα.
Για όσα από τα παραπάνω ζητήματα απαιτείται θα εκδοθούν αναλυτικές ανακοινώσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια: