Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα26Σεπτεμβρίου2019
Α.Π:9730


ΠΡΟΣ:
·         ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
·         ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ



Το Γενικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε στη συνεδρίαση του στις 19/09 αποφάσισε να προσφύγει στην τριμελή επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με την 431/2018 απόφαση της είχε κρίνει ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στο ιατρικό μισθολόγιο από τον Ιούλιο του 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Η απόφαση είχε αναδρομική ισχύ για όσους είχαν ασκήσει αγωγή ή προσφυγή μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της (26/02/2018),και για το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ από την ημερομηνία δημοσίευσης της και μετά.
Σύμφωνα με το νόμο οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με την παραπάνω απόφαση,σε διαφορετική περίπτωση έχουν ευθύνη για παράβαση καθήκοντος.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 95 του Συντάγματος ορίζει ότι: «Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης».
Με την προσφυγή μας στην επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ ζητάμε να ελεγχθούν τα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν συμμορφωθεί με την 431/2018 απόφαση του ΣτΕ.
Είναι μία ενέργεια στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης για να σηματοδοτήσουμε ότι δεν θεωρούμε περασμένα ξεχασμένα όσα με βίαιο τρόπο μας αφαίρεσαν τα προηγούμενα χρόνια. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι προϋπόθεση για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας είναι να αναπτυχθούν μαζικοί, μαχητικοί αγώνες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ενώσεις είναι η ακόλουθη:
-Καταρχήν υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τους επιμελητές και τους Διευθυντές.
-Στην αίτηση που σας στέλνουμε με ευθύνη των Δ.Σ των Ενώσεων πρέπει να συμπληρωθούν τα παρακάτω στοιχεία:
1.Το όνομα του νοσοκομείουκαι το όνομα της Ένωσης.
2.Η αίτηση έχει δύο διακριτές κατηγορίες:
-ΚατάστασηΑ1: θα συμπληρωθεί με τα ονόματα των συναδέλφων που είχαν συμπεριληφθεί στην τριτανακοπή(και οι τριτανακόπτοντες και οι παρεμβαίνοντες).Δε χρειάζεται να φαίνεται ότι ήταν τριτανακόπτοντες -παρεμβαίνοντες. Η κατάσταση είναι ενιαία.
Θα σας σταλούν οι καταστάσεις με τα ονόματα.Οι συνάδελφοι που δεν είχαν προσφύγει πριν την έκδοση της 431/2018 απόφασης του ΣτΕκαι για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι στις καταστάσεις που θα σας σταλούν, μπορούν να συμπεριληφθούν εδώ.
Οι καταστάσεις στέλνονται για να διευκολυνθούν οι Ενώσεις, επειδή είναι συγκεντρωμένα τα ονόματα των συναδέλφων που δεν είχαν προσφύγει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.Η προσφυγή είναι ανεξάρτητη από την τριτανακοπή.
-Κατάσταση Α2: θα συμπληρωθεί με τα ονόματα των συναδέλφων που είχαν ασκήσει προσφυγή ή αγωγή πριν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς επίσης και τα ονόματα των συναδέλφων που είχαν συμπεριληφθεί στις πιλοτικές δίκες.
-Ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να υπογράφειδίπλα από το ονοματεπώνυμο του στις αντίστοιχες καταστάσεις.
3.Αφού συμπληρωθούν οι αιτήσεις με ευθύνη της κάθε Ένωσης θα σταλούν με courier στη διεύθυνση του ΣτΕ με παραλήπτη την επιτροπή συμμόρφωσης. Οι αιτήσεις θα πρέπει να πρωτοκολληθούν και ο αριθμός πρωτοκόλλου στη συνέχεια με ευθύνη του courier να παραδοθεί στις Ενώσεις.
Δεν υπάρχει προθεσμία για την προσφυγή ωστόσο καλό θα είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Σημείωση: Δε χρειάζεται δικηγόρος για να επιμεληθεί τη διαδικασία. Ωστόσο αν κάποια Ένωση το επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί σε δικηγόρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: