Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Aυξάνονται καθημερινά οι ασθενείς οι οποίοι καταφεύγουν στον δημόσιο τομέα υγείας. Eξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες ή αμελούν το πρόβλημα της υγείας τους ή σε περίπτωση που δεν μπορούν να το μεταθέσουν για το μέλλον, επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία. Eνδεικτικό είναι ότι το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται κατακόρυφη μείωση, ακόμη έως και 50%, σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, με αντίστοιχη αύξηση στις δημόσιες. H μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται σε υπηρεσίες που απαιτούν χειρουργείο και επομένως υψηλά κόστηAκόμη όμως και υπηρεσίες που απευθύνονται έτσι και αλλιώς στα ... υψηλά βαλάντια, περνάνε κρίση. Oι πλαστικές επεμβάσεις ή οι επεμβάσεις αισθητικής έχουν μειωθεί κατά 15% και είναι μόνο η αρχή.
20%-50% Μείωση σε χειρουργεία ιδιωτικών κλινικών. 25% αύξηση στους τοκετούς σε δημόσια νοσοκομεία.20% αύξηση σε διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. 25% αύξηση των ασθενών που επισκέπτονται δημόσια οφθαλμιατρεία 50% έχουν μειωθεί οι ορθοπεδικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές.
Αυτή λοιπόν την περίοδο που οι πολίτες θέλουν όσον το δυνατόν ασφαλέστερη και καλύτερη δημόσια περίθαλψη ,και που τα νοσοκομεία λειτουργούν ήδη με μειωμένο προσωπικό και εντατικοποιημένα ωράρια (5.000 κενές οργανικές θέσεις ιατρών και 25.000 νοσηλευτών) γεγονός που καθιστά ακόμα και τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα εφημεριών επισφαλή,αυτά τα προγράμματα εφημεριών θέλει τώρα στο όνομα της  κρίσης να περικόψει η κυβέρνηση.
Οσον αφορά την περιοχήμας, και ειδικά το νοσοκομείο Ρόδου ,τα κονδύλια για το 2010 ειναι μειωμένα κατά 100.000 ευρώ τον μήνα ,που θα οδηγήσουν μαθηματικά σε κατάσταση σοβαρής υπολειτουργίας.Το μοναδικό νασοκομείο ,σε μία παραμεθώριο περιοχή ,τουριστική,που καλύπτει όλο τον νομό ,δεν είναι δυνατόν να κάνει διαχείριση της μιζέριας.
Είναι φανερό λοιπόν ότι το ήδη προβληματικό και υποβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντί να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό όπως είχε δεσμευτεί η νέα κυβέρνηση, θα δεχθεί στο όνομα της κρίσης και της υποτιθέμενης δημοσιονομικής «εξυγίανσης» τη χαριστική βολή.
Αυτή την εξέλιξη είμαστε αποφασισμένοι να την αποτρέψουμε.
Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι, αυτό το μίζερο και δυσλειτουργικό ΕΣΥ, προσφέρει ακόμα αναντικατάστατες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης στους συμπολίτες μας, χάρις στο φιλότιμο, το ζήλο και την υπερπροσπάθεια του λιγοστού και γερασμένου πια ανθρώπινου
δυναμικού του.. Είμαστε διατεθειμένοι να παρέμβουμε συλλογικά για την αντιμετώπιση όλων των στρεβλώσεων στη λειτουργία των νοσοκομείων, για να περιορίσουμε δραστικά τα τεράστια ελλείμματα, τα φαινόμενα της αποδιοργάνωσης, της διαφθοράς, της σπατάλης, της υπερσυνταγογράφησης, της παραίτησης και του βολέματος.
Γιατί είμαστε απόλυτα πεισμένοι ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε καμιά βελτίωση της θέσης μας μέσα σ΄ ένα Σύστημα Υγείας που απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, που ταλαιπωρεί αντί να λύνει προβλήματα, που διαβρώνεται καθημερινά από την παραοικονομία και τη διαφθορά, που δεν προσφέρει σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όσους δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή την ώρα της αρρώστιας.
Γι’ αυτό και δεν κουραζόμαστε με κάθε ευκαιρία, να επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό μίζερο και προβληματικό ΕΣΥ αλλά διεκδικούμε ένα άλλο νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με δωρεάν και καθολική κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού και κυρίως με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Θα συνεχίσουμε ν΄ αγωνιζόμαστε γι’ αυτό το στόχο, μαζί με τους γιατρούς που εργάζονται ευσυνείδητα και θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους, μαζί με τους άλλους υγειονομικούς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους ασθενείς, τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς.
ΚΑΛΟΥΜΕ τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν έμπρακτα αυτό τον αγώνα.
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ την «απόσυρση» των κυβερνητικών μέτρων.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ να πληρώσει την κρίση η δημόσια περίθαλψη και το Κοινωνικό Κράτος.
Οι ανάγκες Υγείας των ανθρώπων είναι πάνω από τις επιταγές των αγορών.
 





















.

Δεν υπάρχουν σχόλια: