Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ




ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ



Αγαπητέ συμπολίτη/σα, ασθενή,

Κύριοι αρμόδιοι αναρμόδιοι,



Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία η οποία, πέρα από την αγωνία της για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης στην απασχόληση και στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, βρίσκεται καθημερινά ενώπιον εξαγγελιών για νέα σκληρά μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» που θέτουν σε αμφισβήτηση όχι μόνο την αγοραστική δύναμη των μισθωτών αλλά και όλο το πλέγμα των εργασιακών -ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων στη χώρα μας.

Ανεξάρτητα όμως από τις διαφορετικές απόψεις για την κρίση, για τις αιτίες της διόγκωσης των ελλειμμάτων και του χρέους και για τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων της οικονομίας, πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν τομείς κρίσιμης σημασίας για την κοινωνική συνοχή που οφείλουμε όχι μόνο να προστατεύσουμε αλλά και να αναβαθμίσουμε. Τέτοιος προφανώς είναι ο τομέας της Δημόσιας Περίθαλψης που ειδικά στη σημερινή συγκυρία της διεύρυνσης της ανεργίας και της ανέχειας, έχει ανάγκη από αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας.

Παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η Υγεία αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι δραματικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, στις αποδοχές των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, στα κονδύλια των εφημεριών και των υπερωριών, ακόμα και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί από το γενικότερο «πάγωμα» σε όλο το Δημόσιο Τομέα.

Με την πρωτοφανή μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες του 2010 ο «σκληρός πυρήνας» του Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) που είναι η Επείγουσα Περίθαλψη κινδυνεύει, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η ασφαλής στελέχωση και λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) την ώρα του επείγοντος περιστατικού, την ώρα δηλαδή που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τον πολίτη πέρα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι φανερό λοιπόν ότι το ήδη προβληματικό και υποβαθμισμένο Ε.Σ.Υ. αντί να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό όπως είχε δεσμευτεί η νέα κυβέρνηση, θα δεχθεί στο όνομα της κρίσης και της υποτιθέμενης δημοσιονομικής «εξυγίανσης» τη χαριστική βολή. Όσοι επομένως συνηγορούν στην υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, αναλαμβάνουν και την πολιτική ευθύνη της οριστικής κατεδάφισης και εκποίησης του Ε.Σ.Υ. Αυτή την εξέλιξη είμαστε αποφασισμένοι να την αποτρέψουμε.

Απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών (Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010) όπως και των οφειλομένων αναδρομικών του 2009.

Παραμένουμε ανυποχώρητοι στο εγκεκριμένο από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, για αυτό και τα Κ.Υ. της περιοχής μας.

Απαιτούμε για το 2010 την εξασφάλιση συμπληρωματικού κονδυλίου, απαραίτητου για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κ.Υ.

Απαιτούμε την άρση της εντολής εφαρμογής του 1/12μορίου, που αποδεικνύει την άγνοια και την προχειρότητα, με την οποία προσεγγίζουν τα φλέγοντα θέματα της Δημόσιας Υγείας οι ιθύνοντες.

Προσπαθούμε να σώσουμε ότι έχει απομείνει από το άλλοτε κραταιό Ε.Σ.Υ. και την Δημόσια Υγεία. Πώς είναι δυνατόν, σε νοσοκομεία καθημερινής εφημερίας,  το ποσόν, που αντιστοιχεί στις εφημερίες για το Φεβρουάριο (28 μέρες με 4 Σαββατοκύριακα) να είναι ίδιο με αυτό του Δεκεμβρίου (31 μέρες με 11 αργίες). Αυτό χρήζει υποψηφιότητας για βραβείο Νομπέλ στην πρακτική αριθμητική!

Πώς γίνεται, η ίδια κυβέρνηση να αποτιμά την ίδια εργασία 420.000 ευρώ, το Νοέμβρη του 2009 και 320.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2010;

Η εξασφάλιση κονδυλίων, που απαιτούμε, δεν αφορά τους πετσοκομμένους και αναξιοπρεπείς μισθούς μας. Αφορά την υποχρεωτική, από ηθική και νόμο, υπερωριακή μας εργασία. Αν δεν εφημερεύουν Ιατροί, κινδυνεύουν ακόμη περισσότεροι Άνθρωποι. Από την άλλη αν εφημερεύουν οι Ιατροί, μέχρι να εξαντληθούν τα χρήματα που μας διαθέτει η κυβέρνηση ανά μήνα, για 10 δέκα ημέρες τουλάχιστον του ιδίου μήνα δεν θα υπάρχει Ιατρός στο Νοσοκομείο σε κατάσταση εφημερίας. Δεν θα επιτρέψουμε με περικοπές, στο όνομα «λογιστικών απεικονίσεων» να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λαού στο Νομό μας.

Απλήρωτοι, με συνεχώς φθίνουσες αποδοχές λόγω περικοπών, όμηροι της πολιτείας και των ηθικών κανόνων, αβοήθητοι από τις εκάστοτε διοικήσεις, εμπαιζόμενοι από τις εκάστοτε εξουσίες, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, τις γνώσεις και την εμπειρία μας, όπως ορίζουν η επιστήμη και η ιατρική δεοντολογία. 

Μοναδικός γνώμονας επιλογής μας η  παροχή ασφαλούς περίθαλψης. ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ σε ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Δεν θα συμβάλλουμε με την συναίνεση ή την απάθειά μας στην περαιτέρω εξαθλίωση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την αδιαφορία τόσο της επίσημης πολιτείας όσο και αυτών που ακόμα δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους πολίτες, τους φορείς του νομού, τους πολιτευτές και βουλευτές, να καταλάβουν, πως όλοι όσοι κατοικούμε στο νομό καταδικαζόμαστε, με τις επιλογές της κυβέρνησης, στην απόλυτη και επικίνδυνη υποβάθμιση των παροχών υγείας.

Η αξία της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ δεν μπορεί, παρά να αποτελεί ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ κάθε κοινωνίας και αν δεν θέλει να το καταλάβει η εκάστοτε εξουσία, οφείλουμε όλοι μαζί να το επιδιώξουμε και να το επιβάλουμε σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: