Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επειδή εισήλθαμε σε κινητοποιήσεις, στις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε ευρέως και την τακτική της επίσχεσης εργασίας, καλό θα είναι να ξαναθυμηθούμε ορισμένα βασικά σημεία.

1.- Επίσχεση μπορούν να πραγματοποιήσουν ειδικοί και ειδικευόμενοι προκειμένου να διεκδικήσουν την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών.

Είναι παντελώς ανυπόστατο ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να κατέλθουν σε επίσχεση, διότι εργοδότης τους είναι δήθεν το φερέγγυο Δημόσιο. Η σχετική γνωμοδότηση του κ. Μιχαήλ διευκρινίζει πλήρως το ζήτημα

2.- Με την τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ παρέχεται επιπλέον κάλυψη προκειμένου να κατέλθουν συνάδελφοι σε επίσχεση ατομικά ή συλλογικά.

3.- Η επίσχεση προϋποθέτει υποβολή δήλωσης επίσχεσης είτε κατευθείαν στη Διοίκηση, είτε μέσω της Ενωσης ομαδικά. Το αποκαλούμενο ως «εύλογο χρονικό διάστημα» το οποίο μεσολαβεί ανάμεσα στη δήλωση και την έναρξη επίσχεσης μπορεί να είναι ένα 24ωρο.

4.- Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε και να βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας. Τεκμηρίωση επ΄ αυτού υπάρχει στη σχετική νομολογία που παραθέτει το Υπουργείο Απασχόλησης 

5.- Για την διακοπή της επίσχεσης δεν αρκεί η δήλωση καλής πρόθεσης του εργοδότη. Απαιτείται η αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

6.- Δικαστικές προσφυγές που έγιναν κατά καιρούς από Διοικήσεις εναντίον συναδέλφων στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. 

7.- Αν και υφίσταται δυνατότητα οι ειδικευόμενοι να κατέλθουν σε επίσχεση εκτός του πρωινού ωραρίου και από τις εφημερίες η εμπειρία έχει δείξει ότι καλό είναι να αποφεύγεται αυτό το μέτρο, διότι μετακυλύει όλο το εφημεριακό έργο στους ειδικευμένους και προκαλεί τριβές, διχάζοντας το ιατρικό σώμα. Γνώμη μας είναι ότι στις επισχέσεις πρέπει να προχωρούμε οργανωμένα, μέσω των Ενώσεων, οι οποίες αναλαμβάνουν να διαχειριστούν το ζήτημα προς την κοινωνία και τις δικαστικές αρχές αν παραστεί ανάγκη. Κινητοποίηση στην οποία επικρατούν διχαστικές λογικές και αντιπαλότητες είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: