Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΙΚΑ: Αυστηρά όρια για τις ιατρικές επισκέψεις


Αυστηρά είναι τα όρια στο μηνιαίο αριθμό των επισκέψεων που θα πραγματοποιούν οι συμβεβλημένοι γιατροί με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ.
Με πρόσφατη εγκύκλιό του, ο διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ κ. Ιωάννης Βαφειάδης, προειδοποιεί ότι θα εξαιρούνται και δεν θα πληρώνονται οι γιατροί στην περίπτωση που υπερβαίνουν τα μηνιαία όρια που προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με αυτά, οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν 80 επισκέψεις το μήνα, ενώ όσοι είναι παράλληλα συμβεβλημένοι και με το ΙΚΑ δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερες από 50 επισκέψεις.
Μετά τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων ορίων, ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφεί, να παραπέμπει για παρακλινικές εξετάσεις ή θεραπείες.
Οι μοναδικές υπερβάσεις που επιτρέπονται, είναι στον αριθμό των συνταγών (100 και 65 ανά μήνα για τους συμβεβλημένους των παραπάνω κατηγοριών), με την προϋπόθεση ότι τηρείται το όριο των επισκέψεων (80 και 50).
Στην εγκύκλιο του κ. Βαφειάδη αναφέρεται ότι έχουν παρατηρηθεί υπερβάσεις των ορίων. Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του ΙΚΑ θα αναρτά κάθε μήνα επικαιροποιημένη κατάσταση των συμβεβλημένων γιατρών, στην οποία δεν θα περιλαμβάνονται όσοι πραγματοποιούν περισσότερες από τις προβλεπόμενες επισκέψεις.
Η διοίκηση του Ιδρύματος ζητεί από τις τοπικές υπηρεσίες να την ενημερώνουν για τις παραβάσεις, επισημαίνοντας ότι κανένας γιατρός δεν θα πληρώνεται για επισκέψεις πέραν των ορίων που έχουν καθοριστεί με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: