Περιέγραψε σε γενικές γραμμές τις ιδέες του υπουργείου:
** Μείωση αδικιών. Η επιβάρυνση από έμμεσους φόρους σύμφωνα με τον υπουργό ανέρχεται στο 13,6% του ΑΕΠ (έναντι 13% κοινοτικού μέσου όρου) και στους άμεσους σε 7,8% του ΑΕΠ (έναντι 11,4% στην Ε.Ε.). Από τα 100 δισ. ευρώ δηλωμένου εισοδήματος φυσικών προσώπων απαλλάσσονται για διάφορους λόγους τα 70 και φορολογούνται τα 30 δισ., αποδίδοντας φόρο 9 δισ.
Δηλαδή η επιβάρυνση όλου του δηλωμένου εισοδήματος είναι 9%. Το υπουργείο θέτει ως στόχο να αυξήσει το δηλωμένο εισόδημα κατά 30% (από τα 100 στα 130 δισ. ευρώ) και τη μέση επιβάρυνση από το 9% στο 15%. Τότε εκτιμά ότι μπορεί η μέση φορολογική επιβάρυνση από 30% σήμερα να κατεβεί στο 15% στο μέλλον...
** Ιδιώτες. Προανήγγειλε μαζική είσοδο ιδιωτών. «Κινητοποιούμε δικηγόρους, ορκωτούς λογιστές, λογιστικά γραφεία, προκειμένου να μας βοηθήσουν στον έλεγχο των πολύ μεγάλων οφειλετών», ανέφερε.
**Ανέλεγκτες υποθέσεις. Ο υπουργός ανέφερε ότι «θα υπάρχουν αντισώματα για την αποφυγή δημιουργίας νέου στοκ φορολογικών υποθέσεων. Ηδη έχουμε κάνει πολλές σκέψεις προς την κατεύθυνση αυτή για τις ανέλεγκτες χρήσεις και δεν θα αφήσουμε να δημιουργηθεί νέο στοκ», πρόσθεσε, «με τη συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης».
**Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ιδιώτες που θα προσληφθούν θα βοηθήσουν στην εύρεση των 10.000 μεγαλοοφειλετών και των περιουσιακών τους στοιχείων. Επισήμανε ότι 15.000 είναι αυτοί που χρωστούν στο κράτος πάνω από 150.000 ευρώ (και θα ισχύει το αυτόφωρο) και για όσους (πολλούς) χρωστούν 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, απηύθυνε πρόσκληση «με την εντιμότητα που πρέπει να διακρίνει τη σχέση κράτους και πολίτη» να διακανονίσουν τις οφειλές τους, «επειδή είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα να επιβιώσουμε δημοσιονομικά, δηλαδή εθνικά».
* Αναστολή «πόθεν έσχες» για επενδύσεις στο νέο περιουσιολόγιο. Προανήγγειλε ηλεκτρονικό καθολικό «πόθεν έσχες» που θα προβλέπει επαρκή περίοδο προσαρμογής και αναστολής αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια για παραγωγικές επενδύσεις σε ακίνητα ή σε άλλες επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πάρα πολύ αποδοτικές.
**ΦΠΑ. Το ζήτημα είναι ανοιχτό, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά με ισοδύναμο αποτέλεσμα καθώς, όπως ανέφερε, εάν πάμε για παράδειγμα σε δύο συντελεστές 10% και 20%, θα υπάρχει ανάγκη εύρεσης 1,8 δισ. ευρώ.
** Φόροι κεφαλαίου. Επανεξέταση, καθώς «ούτως ή άλλως έχουν πάρα πολύ μικρή απόδοση».
** Ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Επανεξέταση μέσα στην πραγματικότητα της αγοράς.
**Ριζική αλλαγή των φόρων περιουσίας. Με βάση το Ε9 του 2009 (σε αντικειμενικές αξίες), η ακίνητη περιουσία του ιδιωτικού τομέα είναι 400 δισ. ευρώ και στόχος είναι να κινητοποιηθεί με ευνοϊκές ρυθμίσεις.
* Συντελεστές. Δικαιότερους συντελεστές και κλίμακες, υπό την προϋπόθεση να συμπεριληφθούν κατηγορίες με μεγάλη απόκρυψη εισοδήματος.
* Ενιαίος μηχανισμός ελέγχου και είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών που ήδη επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης.
* Καταθέσεις εξωτερικού. Προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των τόκων καταθέσεων εξωτερικού και για τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού και έχουν μεγάλη κατανάλωση. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου