Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Οι γιατροί ξεσηκώνονται


Οι γιατροί ξεσηκώνονται

thumb
Η πρώτη ιατρική προειδοποιητική απεργία της νέας σεζόν έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Κυρίαρχο αίτημά της είναι η επανεξέταση του κυβερνητικού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΕΟΠΠΥ, του φορέα - χοάνη που έρχεται να καταπιεί με άγνωστες... μεταβολικές συνέπειες τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ των ιδιωτικών υπαλλήλων, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ.
Το νέο αυτό ακρωνύμιο των ασφαλιστικών μας παθών, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Πρωτοβάθμιας Υγείας, δεν έχει δυστυχώς ευτυχήσει να γίνει αποδεκτός με θετική διάθεση και αισιοδοξία από τον ιατρικό κόσμο. Αντιθέτως τον χαρακτήρισαν εν τη γενέσει του «πρόχειρο», «απαράδεκτο και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, για τον Έλληνα γιατρό και για το ιατρικό έργο»...
Άλλοι τον αποκάλεσαν επίσης... «παράγκα» διαγιγνώσκοντας προκαταβολικά ότι είναι προορισμένος να προλειάνει το έδαφος για την επιβίωση των ολίγων και για τη μεγάλη Κάθοδο των... «-μυρίων» και των... «-μυριούχων» εμπόρων της Δημόσιας Υγείας. Πού στηρίζουν όμως την απορριπτική τους διάθεση οι ιατρικοί λειτουργοί της χώρας; Πρώτα και κύρια στο Π.Υ. του ΕΟΠΠΥ. Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι τόσο η οργανωμένη και συστηματική πρόληψη όσο και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών από ειδικούς επιστήμονες, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα ή εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.

Πριμ στα... «φακελάκια»
Η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν είναι δυνατόν να οικοδομείται πάνω στις φθηνές συμβάσεις και τη φτωχοποίηση των 15.000 συμβεβλημένων γιατρών, που θα κληθούν με αποδοχές της τάξεως των 800-1.500 ευρώ (αυτό πρακτικά σημαίνει 0,80-1,50 του ευρώ για κάθε επισκέπτη), δηλαδή με τις αποδοχές ενός δημοσίου υπαλλήλου, να. συντηρούν, υποτίθεται, καλά υποστηριζόμενα και αξιοπρεπή ιατρεία.
Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι – και ο καθένας μπορείς να το συζητήσει με τους γνωστούς του γιατρούς – ότι, αίροντας τη δυνατότητα των μη συμβεβλημένων γιατρών να συνταγογραφήσουν για το κοινό τους, το οδηγούν σε διπλές επισκέψεις: μία στον συμβεβλημένο γιατρό και μία στον προσωπικό, επιλεγμένο γιατρό. Άλλωστε ο κλειστός αριθμός των 20.000 γιατρών (15.000 + 5.000 από το ΙΚΑ) αφήνει έξω από το παιχνίδι πάρα πολλούς και καλούς επαγγελματίες, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν υπάλληλοι των επιχειρηματιών υγείας, αυτών που πλέον δικαιούνται να στήνουν πλέον τα μαγαζιά τους χωρίς την προαπαιτούμενη συμμετοχή επιστημόνων σε ποσοστό 51% και άνω.
Είναι γνωστό επιπλέον ότι η ανοιχτή ιατρική παλάμη και τα φακελάκια ευδοκιμούν στα περιβάλλοντα ανέχειας που με τέτοιο υπερβάλλοντα ζήλο βάλθηκαν από το 2009 και δώθε οι σοσιαλιστές υπουργοί και... σδοατζήδες να καταπολεμήσουν.
Και τι άλλο όμως περιμένουν οι ιθύνοντες να κάνει π.χ. η κατηγορία των γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου ασυμβίβαστου, βάσει του οποίου δεν τους επιτρέπεται να... ιδιωτεύσουν, έχουν καταδικαστεί σε ακόμη χειρότερους μισθούς και σε μηδαμινά λοιπά εργασιακά προνόμια... (Κατά τα λοιπά προβλέπεται η διανομή λάπτοπ στους λειτουργούς του Ιδρύματος προκειμένου να πληκτρολογούν online τη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά τους. Αν βρεθούν βεβαίως τα σχετικά κονδύλια, καθότι κυκλοφόρησε η φήμη πως το υπουργείο δύναται να καλύψει μόνο τις συνδέσεις...). Το ονειρεμένο αυτό πακέτο ιατρικού έργου και υψηλού επιπέδου παροχών προς τον πολίτη υποτίθεται ότι ενεργοποιείται από Σεπτέμβριο. Ουδείς όμως γνωρίζει πώς την έχει οραματιστεί αυτή τη λειτουργία το υπουργείο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα η δέουσα ενημέρωση. Προφανώς τώρα... εξυφαίνεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: