του Γιώργου Ελευθερίου
τ. Γεν. Γραμμ. Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Μέλος Δ.Σ Ι.Σ.Α
Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, με θέμα την εκχώρηση της δυνατότητας να ανοίγει ιατρείο οποιοσδήποτε θέλει, ακόμη και αν δεν έχει πτυχίο ιατρικής.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργού υγείας, δίδεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε επιχειρηματία να ανοίγει αλυσίδες ιατρείων ανά την Ελλάδα χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση ή σχεδιασμό.
Χωρίς κανένα σχεδιασμό και με μόνη δικαιολογία ότι το μέτρο, του το επιβάλλουν οι δανειστές μας, μετά από παρέμβαση κάποιων μεγαλοεπιχειρηματίων του χώρου της υγείας, ο κ. Λοβέδος, αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έχει την δυνατότητα να ασκήσει αυτόνομη πολιτική, εκθέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και οδηγεί σε αύξηση της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας με κίνδυνο να τινάξει τα οικονομικά των ταμείων στον αέρα.
Είναι άραγε τόσο δύσκολο να καταλάβει ότι με το μέτρο αυτό θα μπορεί π.χ. μία εταιρεία εισαγωγής υγειονομικού υλικού να ανοίξει πληθώρα ιατρείων ανά την Ελλάδα μέσα από το οποία θα προωθεί τα προϊόντα της, αφού οι υπάλληλοι πλέον ιατροί θα είναι αναγκασμένοι να υπακούν τις εντολές του εργοδότη τους?
Στο ερώτημα γιατί είναι θεμιτό να μπορεί ο ίδιος ως δικηγόρος να λειτουργεί αλυσίδα ιατρείων και από την άλλη ένας ιατρός να μην μπορεί να λειτουργήσει π.χ αλυσίδα δικηγορικών γραφείων, απέτυχε να απαντήσει.
Στην τοποθέτηση ότι κανένας δανειστής δεν επιβάλει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, αφού η υγεία εξαιρείται της απελευθέρωσης με βάσει τις συνθήκες της Ε.Ε., σιώπησε.
Στο ξεκάθαρο αίτημα να αποσύρει τη επίμαχη τροπολογία ο υπουργός απάντησε αρνητικά και με μικροπολιτική τακτική του προηγούμενου αιώνα, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει από την ουσία της συζήτησης, εξήγγειλε το αυτονόητο, να εκδίδουν δηλαδή οι Ιατρικοί Σύλλογοι τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, μέτρο που ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και που βέβαια μετά την τροπολογία του είναι άνευ αντικειμένου, αφού πλέον δεν είναι απαραίτητη για να μπορεί κάποιος να λειτουργήσει ένα ιατρείο.
Μετά την αδιάλλακτη στάση του, μερίδα των συμβούλων διαφώνησε και αποχώρησε από την σύσκεψη καλώντας και τους υπόλοιπους να πράξουν το ίδιο, αφού εκτιμήθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε σε ένα προσχηματικό διάλογο με μόνο σκοπό να δοθεί άλλοθι διαλόγου, σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις.
Ακόμη και την τελευταία στιγμή ο ιατρικός κόσμος, αλλά θέλω να πιστεύω και η Ελληνική Κοινωνία, καλεί των κ. υπουργό να αποσύρει το επίμαχο νομοθέτημα, ακόμη και την τελευταία στιγμή οι Έλληνες ιατροί καλούν όσους δίνουν το άλλοθι του διαλόγου να σταματήσουν να το πράττουν καθώς οι ευθύνες όλων απέναντι στην κοινωνία και τους γιατρούς είναι τεράστιες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου