Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Εξετάσεις Προληπτικού ελέγχου ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ


Στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ7/οικ.1624/4.11.99 (ΦΕΚ 2053/τευχ.Β/24.11.99) και του τροποποιημένου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. άρθρο 6 «Πρόληψη και προαγωγή υγείας» σας γνωρίζουμε ότι:
 Οι αναφερόμενες στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις, που απαιτούνται και αποσκοπούν στην πρόληψη εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στους δικαιούχους ασφαλισμένους Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δωρεάν (χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου) στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ. άρθρο 2).
1.      Για την πραγματοποίηση του υποχρεωτικού προληπτικού ελέγχου, εμβολιασμοί (σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών) - μικροβιολογικές εξετάσεις - ιατρικές πράξεις, απαιτείται η έκδοση ηλεκτρονικού ή χειρόγραφου παραπεμπτικού/συνταγής από ιατρούς Μονάδων Υγείας (πρώην ΙΚΑ, ΝΑΤ,ΤΑΥΤΕΚΩ) και συμβεβλημένους ΕΟΠΥΥ και η εκτέλεσή τους από δομές του Οργανισμού ή τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παρόχους (άρθρο 8, ΕΚΠΥ).


2.      Στην περίπτωση και μετά από επιλογή του ασφαλισμένου, που η συνταγογράφηση των εμβολίων και η εκτέλεση αυτών καθώς και η χορήγηση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού γίνουν από ιδιώτη ιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, η ιατρική επίσκεψη δεν αποζημιώνεται από τον Οργανισμό.
3.      Σε κάθε περίπτωση εκτός από την έκδοση παραπεμπτικού/συνταγής, απαιτείται η αναγραφή της υπό εκτέλεση εξέτασης ή πράξης στο ατομικό βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου με υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού, για δε τους εμβολιασμούς η αναγραφή τους και στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού, όπως η νομοθεσία ορίζει.
4.      Στο ατομικό βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού θα αναγράφεται η ένδειξη ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ σε ξεχωριστή σελίδα στην οποία θα καταχωρούνται οι προληπτικές εξετάσεις (άρθρο 6) καθώς και τα αποτελέσματά τους, με ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα ιατρού.



Συγκεκριμένα:
Α) Εμβολιασμοί, σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Οι εμβολιασμοί παρέχονται δωρεάν από τους Σταθμοί Προστασίας Μάνας Παιδιού & Εφήβου, τις Μονάδες Υγείας, τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ., τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων (στις περιπτώσεις που διαθέτουν αντίστοιχα ιατρεία εμβολιασμών) ή από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατρούς (σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σύμβασής τους). Επιπλέον τα εμβόλια του Ε.Π.Ε. συνταγογραφούνται με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου όταν αυτοί επιλέξουν ιδιώτη ιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και ο οποίος έχει δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά η ιατρική επίσκεψη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Η προμήθεια των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου.


Β) Εξετάσεις και πράξεις προγεννητικού ελέγχου διενεργούνται όπως ορίζει η περίπτωση β, του άρθρου 6 του ΕΚΠΥ και συγκεκριμένα :
•   Αιματολογικές εξετάσεις ( γεν.αίματος, φεριττίνης και εγκλείστων) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας


•       Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εφόσον προκύψουν ενδείξεις από τις παραπάνω εξετάσεις
•       Εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δυο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού
•       Προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς
•       Έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών


Γ) Οι προληπτικοί έλεγχοι για την πρώιμη διάγνωση των καρκίνων: μαστού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη καθώς και παχέως εντέρου, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις περιπτώσεις γ, δ, ε και ζ, του άρθρου 6 του ΕΚΠΥ. Συγκεκριμένα:


γ) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δυο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 ως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.


δ) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ ΡΑΡ κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.


ε) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη τεστ PSA, κάθε δυο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.


ζ) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέως εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δυο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών καΙ άνω εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού.


Δ) Οι εξετάσεις για την πρόληψη των καρδιοπαθειών καθορίζονται στην περίπτωση στ, του άρθρου 6 του ΕΚΠΥ. Συγκεκριμένα :


στ) για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.


Η τήρηση των οριζόμενων είναι ευθύνη του θεράποντος ιατρού και επισημαίνεται ότι, ο προληπτικός έλεγχος όπως περιγράφεται αφορά στους ασφαλισμένους που δεν έχουν εμφανίσει αντίστοιχο νόσημα.


Το κόστος διενέργειας των παραπάνω εξετάσεων και πράξεων που πραγματοποιούνται είτε σε εργαστήρια του Οργανισμού είτε σε Κρατικά ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία είτε σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια είναι χωρίς συμμετοχή του ασφ/νου (0%).


Οι προληπτικές εξετάσεις και τα πρωτόκολλα υλοποίησής τους περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 6 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου οι παραπέμποντες ιατροί υποχρεούνται να τηρούν τα οριζόμενα. Η άσκοπη και επαναλαμβανόμενη παραπομπή των ασφαλισμένων για προληπτικές εξετάσεις, δίδει το
δικαίωμα στον Οργανισμό να επιβάλλει κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη
νομοθεσία.





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

-- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: