Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ξανθός: Θα καταργήσουμε το “πεντάευρω” και το 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση δύο βασικών οικονομικών επιβαρύνσεων για τους ασθενείς, εξέφρασε την Τετάρτη αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Ο Ανδρέας Ξανθός (φωτό) έκανε λόγο για επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας, για καθολική και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη.
Εισηγείται, επίσης, μέτρα άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων, με κατάργηση των χαρατσιών (5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ) και μείωση της επιβάρυνσης τους στην αγορά φαρμάκων.
“Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε μια κοινωνία που ζητά συνέπεια και αξιοπιστία”, σχολίασε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας: “Με σοβαρότητα, εντιμότητα, συλλογικότητα και συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των ασθενών, θα τα καταφέρουμε".

Κόστος

Το ετήσιο κόστος των δύο μέτρων εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, η καταβολή 1 ευρώ ανά συνταγή δίνει στον ΕΟΠΥΥ ετήσια έσοδα 60 εκατομμυρίων και το “εισιτήριο” στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία φέρνει στο ΕΣΥ ετήσιο έσοδο 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: