Η πρώτη, ανιχνευτική συνάντηση των τεχνικών κλιμακείων της τρόϊκας με παράγοντες του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε χωρίς εκπλήξεις, και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκληρώση των "προαπαιτούμενων" ορίστηκε, και εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε δεν αναμένεται άλλη συνάντηση των δύο πλευρών...
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του τέθηκε προβλέπει:
- Εφαρμογή της συνταγογράφησης αποκλειστικά με δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα πρέπει να αποσύρει τις δύο εγκυκλίουςτου που ισχύουν τώρα.
 
- Μείωση στο 50% στις τιμές των off-patent φαρμάκων και στο 32,5% στις τιμές των γενοσήμων. Το μέτρο αναμένεται να πλήξει εκ νέου την ελληνική παραγωγή φαρμάκου. 
 
- Χρήση των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, ώστε σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να υπάρξουν αποτελέσματα στην πάταξη της διαφθοράς στην Υγεία. 
 
- Εφαρμογή νέων μειωμένων τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις, τον κατάλογο των οποίων έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, ενώ θα ισχύσει κλιμακωτό rebate για τα διαγνωστικά κέντρα. Το μέτρο αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύερες συμμετοχές για τους ασφαλισμένους. 
 
- Είσπραξη του clawback του 2014 από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακευτικές εταιρείες.