Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ελάχιστοι και κακοπληρωμένοι οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Μείωση 20% έχει υποστεί το εισόδημα των Ελλήνων νοσηλευτών την πενταετία 2009 - 2013, όπως προκύπτει από μελέτη του ΟΟΣΑ. Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον ελάχιστο και καλοπληρωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο αναζητεί την ευκαιρία να...αποδράσει μέσω της συνταξιοδότησης.

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες να ορθοποδήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν, ενώ το μάχιμο προσωπικό που στηρίζει νοσοκομεία και πρωτοβάθμια, «τιμωρείται» αλύπητα στα χρόνια της κρίσης.
Από το 2009 έως το 2013, οι ελάχιστοι νοσηλευτές που έχουν απομείνει στο ΕΣΥ έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος 20%, όταν στην Ευρώπη καταγράφεται αυξητική ή σταθεροποιητική τάση στις αποδοχές των συναδέλφων τους.
Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η Ελλάδα έχει αναλογικά το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη.
Οι Έλληνες νοσηλευτές είχαν πριν το 2013 ετήσιες απολαβές 28.847 ευρώ, οι οποίες…προσγειώθηκαν το 2013 στα 22.932 ευρώ.
Στην Ιταλία οι νοσηλευτές αμείβονται ετησίως με 30.631 ευρώ, στη Γαλλία με 31.941 ευρώ και στο Βέλγιο με 45.555 ευρώ.
Στην Τσεχία, οι μισθοί σημείωσαν μικρή αύξηση, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Ουγγαρία.

Αναλογία

Στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια, με οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στη Δανία αναλογούν 15,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.
Συντριπτικά είναι τα δεδομένα και από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την Ιταλία να έχει 6,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, την Πορτογαλία 5,8 και την Ισπανία 5,2 νοσηλευτές.
Αποκαλυπτικό είναι το ότι στα ελληνικά νοσοκομεία υπηρετούν λιγότερες νοσοκόμες από γιατρούς.
Σε σκανδιναβικές χώρες κάθε γιατρός πλαισιώνεται από τέσσερις νοσηλευτές, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,3 νοσηλευτές ανά γιατρό.

Αποχωρήσεις

Οι δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας διώχνουν μεγάλα τμήματα του νοσηλευτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μέσα σε δύο μήνες υποβλήθηκαν στα νοσοκομεία 1.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 700 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.
Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα νοσηλείας και ικανοποίηση των ασθενών.
Στα ελληνικά νοσοκομεία είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχει μία νοσηλεύτρια στην εφημερία ενός ολόκληρου τμήματος ή κλινικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: