Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

“Ναι” Κουρουμπλή στη δημιουργία μικτού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Να ξεπεράσουμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις με την αποκλειστική απασχόληση και να προχωρήσουμε σε ένα μικτό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Αυτό επεσήμανε – μεταξύ άλλων – το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, κατά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις και τις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε στον κ. Παυλόπουλο ότι ένα κομμάτι που πρέπει να δούμε είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:
Με όλες τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια – είπε – είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση:
“Νομίζω όμως ότι αν ξεπεράσουμε και εμείς κάποιες αγκυλώσεις ιδεολογικές.
Ότι πρέπει όλοι να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ένα μικτό σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας”.

Στοιχείο

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, μπορούμε και μέχρι τέλος του 2015 να στήσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που είναι απαραίτητο στοιχείο για να υπάρχει πραγματικά ένα σύστημα:
“Διότι, αν δεν αναχαιτίσεις πρωτογενώς τον πολίτη να μην προστρέχει στα νοσοκομεία, αυτή η εικόνα που έχουμε στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα ακριβώς γιατί δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Και εκεί κάνουμε καλή προετοιμασία και πιστεύω ότι μέσα στο 2015 μπορούμε να προχωρήσουμε αυτά τα ζητήματα”.

Πλαίσιο

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η πρωτοβάθμια φροντίδα βασίζεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες πάροχοι, όπως γιατροί, εργαστηριακοί και διαγνωστικά κέντρα, έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παρέχουν σε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους του εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα.
Στα Κέντρα Υγείας, ωστόσο, που είναι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, υπηρετούν γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Το πιθανότερο είναι ότι σε αυτούς αναφέρεται ο υπουργός Υγείας.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: