Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Έρχεται μείωση τιμών σε 4.500 φάρμακα

σκευάσματα ετοιμάζεται να μειώσει τις τιμές το υπουργείο Υγείας εντός του Δεκεμβρίου, μας πληροφόρησαν επιχειρηματικοί παράγοντες.
Οι ενδείξεις είναι ότι ξέφυγε ο προϋπολογισμός για την Yγεία – για φέτος ήταν στα 2 δισ. ευρώ - γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις διαπραγμάτευσης με τους έξωθεν θεσμούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ο προϋπολογισμός ξέφυγε κατά 200 - 300 εκατ. ευρώ – συγκεκριμένα θα κλείσει στα 2,230 εκατ. ευρώ - και ως εκ τούτου το νέο κούρεμα τιμών αποτελεί άμεση επιτακτική ανάγκη.
Προβλέπεται δε το κούρεμα να έχει γίνει πριν τις 17 Δεκεμβρίου, καθώς μετά θα κλείσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κοινότητας – λόγω των εορτών των Χριστουγέννων - και άρα πρέπει πριν από αυτή την ημερομηνία να έχουν εγκριθεί - και από τους θεσμούς- οι νέες μειώσεις τιμών.
Το μεγάλο ερωτηματικό βεβαίως είναι τι θα γίνει με τις τιμές των γενοσήμων, καθώς πηγές αναφέρουν ότι κύκλοι του υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για μείωση της τιμής τους και κάτω από τα 8 ευρώ.
Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα άνθρωποι του υπουργείου με εργαζόμενους από τον χώρο της Υγείας τόνισαν «πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα να πωλούνται τα γενόσημα 8 ευρώ και στη Ρωσία, όπου εκτιμάται ότι διοχετεύεται το 60% των ελληνικών γενοσήμων να κοστίζουν σημαντικά χαμηλότερα στα 5 ευρώ;».
Θυμίζουμε ότι ανάλογη θέση έχουν εκφράσει και στελέχη που συμμετέχουν στην Επιτροπή Τιμών φαρμάκων.

Πρωτότυπα

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν πλασαριστεί στην ελληνική αγορά τα 150 νέα φάρμακα αναφοράς – δηλαδή είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχουν αντίστοιχά τους - που πρόσφατα πέρασαν και από την Επιτροπή Τιμών φαρμάκων.
Θα διατεθούν, επίσης, και 333 σκευάσματα τα οποία είναι σε πιο εξελιγμένη μορφή – ως προς την σύστασή τους - και ήδη πωλούνται στα φαρμακεία.
Όσον αφορά τα φάρμακα αναφοράς, αξίζει να αναφερθεί, ότι το 80% αυτών είναι από πολυεθνικές εταιρείες και το υπόλοιπο από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: