Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΕΟΠΥΥ: Κανένα υλικό χωρίς ηλεκτρονική ιατρική γνωμάτευση – Τι ισχύει από την Πέμπτη


Κλείνουν τα περιθώρια πλασματικών χορηγήσεων και χρεώσεων κάθε είδους ιατρικών υλικών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Μέσα σε έναν χρόνο, η διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε σε υποχρεωτική χορήγησή τους με ηλεκτρονικές ιατρικές γνωματεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό, είναι σε θέση να γνωρίζει ποιός γιατρός έχει χορηγήσει τι και σε ποιόν ασφαλισμένο.

Η τελευταία παρέμβαση ξεκινάει από την Πέμπτη και αφορά τη χορήγηση υλικών (παρατίθενται πιο κάτω), όπως αντλίες χορήγησης ινσουλίνης, εμφυτευόμενες συσκευές φαρμάκων, αναλώσιμα χημειοθεραπείας, πιεσόμετρα, στηθοσκόπια, ειδικά υποδήματα, στρώματα κατάκλισης, νάρθηκες και περούκες.

Από αύριο, δεν θα γίνονται δεκτές χειρόγραφες γνωματεύσεις στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, παρά μόνον εκτυπωμένες ηλεκτρονικές.

Ήδη, εκτελούνται ηλεκτρονικά οι γνωματεύσεις αιμοκαθάρσεων, οπτικών, αναπνευστικών, ορθοπεδικών, ακουστικών και επιθεμάτων κατακλίσεων.

Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μπορούν να χορηγούν γνωματεύσεις στους ασφαλισμένους του.

Αιμορραγία

Η χορήγηση των υλικών αποτελούσε για τον ΕΟΠΥΥ μία οικονομική “αιμορραγία” όσο το σύστημα λειτουργούσε με χειρόγραφες γνωματεύσεις.

Ο Οργανισμός διέθετε ετησίως περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς συχνά να γνωρίζει εάν οι γνωματεύσεις ήταν έγκυρες και ποιός της είχε εκδώσει.

Τον Νοέμβριο του 2014, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, οι οποίες επέτρεψαν στις υπηρεσίες να ελέγχουν ολόκληρο το σύστημα.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: