Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Εταιρεία Management Υγείας προς Ξανθό: Διορίστε διοικητές με τα κατάλληλα προσόντα

Να διορίσει διοικητές στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι θα έχουν τα κατάλληλα προσόντα, ζητεί από τον υπουργό Υγείας το προεδρείο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ).

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Στάθης προς τον Ανδρέα Ξανθό

Ο πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ υπέβαλε στον υπουργό Υγείας την τελική πρόταση της Εταιρείας (παρατίθεται πιο κάτω) σχετικά με τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και τη διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων.

Η πρόταση είχε υποβληθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με επιστήμονες – επαγγελματίες:

“Θεωρούμε ότι η εφαρμογή αρχών του επιστημονικού management στις υπηρεσίες Υγείας - ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών - αποτελεί το μοναδικό τρόπο ορθολογικής διαχείρισης των σπάνιων πόρων, με ασθενοκεντρικά κριτήρια”, σημειώνει ο κ. Στάθης, για να τονίσει:

“Η συνέχιση της ποικιλόμορφης κακοδιοίκησης, από ανεκπαίδευτα και αναξιοκρατικά επιλεγμένα πρόσωπα και τα φαινόμενα διαφθοράς υπονομεύουν καθημερινά περισσότερο, το ΕΣΥ και διασφαλίζουν την τελική κατάρρευση και (επίσημη) ιδιωτικοποίησή του”

Προσόντα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΜΥΥ, για όλα τα επιμέρους επαγγέλματα του τομέα Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, τεχνολόγοι) απαιτούνται ειδικές σπουδές και τυπικά προσόντα, παράλληλα προς την ουσιαστική αξιολόγηση των υποψηφίων.

Είναι αδιανόητο – σημειώνει – να μην ισχύει το ίδιο για τα υπεύθυνα στελέχη ολικής διοίκησης των υγειονομικών μονάδων (ειδικές σπουδές, εργασιακή εμπειρία, άμεπτο παρελθόν, αξιοκρατική επιλογή), αλλά να εγκαταλείπεται η νοσοκομειακή λειτουργία στη ρουσφετολογική λογική, όπως συμβαίνει επί δεκαετίες:

“Υπενθυμίζουμε ότι οι θέσεις των νοσοκομειακών διοικητών είναι αμιγώς τεχνοκρατικές. Τα στελέχη διοίκησης δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης”.

Επιστήμονες

Ο κ. Στάθης υπενθυμίζει στον υπουργό Υγείας ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον μερικές χιλιάδες επιστημόνων, με μεταπτυχιακούς πανεπιστημιακούς τίτλους στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και στα συναφή γνωστικά αντικείμενα.

Μεταξύ αυτών, μπορεί και πρέπει να επιλεγούν οι ικανότεροι, εμπειρότεροι και καταλληλότεροι επαγγελματίες, για τη στελέχωση της νοσοκομειακής οροφής του ΕΣΥ.

Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η ψήφιση της προτεινόμενης νομοθετικής τροπολογίας.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: