Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟΗΜΕΡΟ........?

Από πληροφορίες που έχουμε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου έχει συμπεριληφθεί στα 25 νοσοκομεία που ανακοίνωσε η υπουργός ότι πιλοτικά θα λειτουργήσουν, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε ολοήμερη  βάση.
Διαβάζουμε  στο νομοσχέδιο για το ολοήμερο νοσοκομείο:
Η δαπάνη βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρία. Οι φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης του Ε.Σ.Υ. και του Πανεπιστημίου δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στη βάση των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και θα αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και από τους ασφαλισμένους, όπου προβλέπεται συμμετοχή των τελευταίων στη σχετική δαπάνη [..]
Και παρακάτω:
Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της δαπάνης για την ιατρική επίσκεψη και τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, που πραγματοποιούνται κατά την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία, το ποσοστό, που αποδίδεται, ως αμοιβή στο προσωπικό της παραγράφου (2) του παρόντος άρθρου, οι περιπτώσεις στις οποίες η δαπάνη βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Με άλλα λόγια, επειδή οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό στο  νοσοκομείο της Ρόδου είναι μεγάλες.  Φθάνουμε στο εύλογο ερώτημα που χρειάζεται άμεση απάντηση, εάν έχει πρόθεση το κράτος να τις καλύψει οικονομικά με επαρκή στελέχωση,  με αναλώσιμα και εξοπλισμό, ή εφευρέθηκε ο θεσμός του "ολοήμερου νοσοκομείου", ώστε οι αναγκαίες πρόσθετες δαπάνες να μετακυλήσουν αμέσως ή εμμέσως στον φορολογούμενο αναξιοπαθούντα πολίτη, αυτόν δηλαδή με τα χαμηλά εισοδήματα και τον ανασφάλιστο, που θα χρειαστεί τις υπηρεσίες της δημόσιας δωρεάν υγείας, αφού δεν μπορεί να απευθυνθεί σε εκείνες της ιδιωτικής.
 Διότι το  νομοσχέδιο προβλέπει πως όταν η δαπάνη δεν θα καλύπτεται με απ' ευθείας πληρωμή από τον ίδιο τον ασθενή, τότε ή θα προέρχεται από τον ιδιωτικό του φορέα ασφάλισης (δηλαδή πάλι από τον ίδιον), ή από τον δημόσιο ασφαλιστικό του φορέα α) που σήμερα είναι ήδη καταχρεωμένος  β) που ήδη χρωστάει σε νοσοκομεία, γ) πολλά από τα οποία είναι επίσης ήδη χρεωμένα σε ιδιωτικές εταιρίες όπως και το δικό μας. Δηλαδή από δημόσιο φορέα που τα ελλείμματά του θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: