Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Τ.ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Σήμερα στο πλαίσιο επίσκεψης στο νοσοκομείο υπήρξε συνάντηση  στο γραφείο του διοικητή με τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Τ. Κουράκη και τον γραμματέα Ε.Ν.Δωδεκανήσου Δ. Γάκη. Στην συνάντηση αυτή από την πλευρά τη δική μας ετέθησαν όλα τα θέματα που μας απασχολούν και τα προβλήματα που θα προκύψουν από το νέο νομοσχέδιο για την υγεία στο νοσοκομείο και στα ΚΥ όσο και στα μικρά νησιά της περιοχής μας. Καταθέσαμε υπόμνημα στον βουλευτή και υποσχέθηκε ότι όσον αφορά το δίκαιο αίτημα που έχουμε για τα απομακρυσμένα νησιά που περιέργως ανήκουν στην Β' ζώνη, θα καταθέσει ερώτηση στην Υπουργό. Παραθέτουμε το υπόμνημα:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Αξιότιμοι Κύριοι                                                                       Ρόδος  29-07-2010

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα κάτωθι προβλήματα που κατά την γνώμη μας θα προκύψουν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία στο νοσοκομείο και στις άλλες μονάδες υγείας της περιοχής μας:
1) Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, με βάση το άρθρο 9 του νόμου 2889/2001, σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας αλλά ειδικά στο δικό μας, αποτελεί εκ του αποτελέσματος πλήρη αποτυχία του θεσμού. Εννοώντας ότι όχι μόνο δεν υπήρξαν έσοδα όλα αυτά τα χρόνια που λειτούργησαν, ικανά για να μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά έσοδα που δεν επαρκούσαν για την πληρωμή του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που απασχολούνταν σε αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι, τα ήδη πιστοποιημένα χρέη του νοσοκομείου, που ανέλαβε η νέα διοίκηση, ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια ευρώ.
Η αντικατάσταση αυτού του άρθρου με την << ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων >> θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα επαρχιακά νοσοκομεία, και ειδικά το δικό μας, λόγω έλλειψης προσωπικού, απαραίτητων αναλωσίμων υλικών (φιλμ, αντιδραστηρίων, υγειονομικού υλικού κλπ) σε πλήρη αποδιοργάνωση της λειτουργία του και αδυναμία εκπλήρωσης βασικών στόχων του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας.
Σαφέστατα υπάρχει αναγκαιότητα να λειτουργούν τα νοσοκομεία σε ολοήμερη πρωινή και απογευματινή βάση και εμείς ως νοσοκομειακοί γιατροί στηρίζουμε κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις, σημαντικότερη των οποίων είναι η στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να συζητηθεί ο τρόπος πληρωμής της υπερωριακής εργασίας του προσωπικού προκειμένου να στηθεί η ολοήμερη λειτουργία. Αυτή η πληρωμή εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πολυνομοσχέδιο όμως μετακυλύει τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους στα νοσοκομεία κι αυτά τις μετακυλύουν στους πολίτες. Θέλουμε τα νοσοκομεία να γίνουν πλέον επιχειρήσεις οι οποίες θα επιδιώκουν το κέρδος, με αμφίβολα αποτελέσματα; Και με αναπάντητο το ερώτημα, «πως είναι δυνατόν τα Ταμεία, τα οποία ήδη για το ΓΝΡ χρωστάνε περισσότερα από 18.000.000, μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος λειτουργίας των ολοήμερων ιατρείων και της αποπληρωμής των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας»;
Αυτές οι απόπειρες βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Εμείς επιλέξαμε να ενταχθούμε στο ΕΣΥ προκειμένου να εργαζόμαστε ως δημόσιοι λειτουργοί και να μην έχουμε καμιά εμπλοκή με το κέρδος και την τσέπη του ασθενούς. Ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές που οι πολίτες στενάζουν από τα οικονομικά μέτρα, υπάρχει μεγαλύτερη από ποτέ ανάγκη, για ένα δωρεάν και υψηλής ποιότητας δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που ζει σ' αυτή τη χώρα.
2) Όσον αφορά το εφημεριακό καθεστώς που αλλάζει με τον όρο της προπληρωμένης εργασίας, εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι περισσότερες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου μας λειτουργούν με 3 ή 4 γιατρούς. Η κάλυψη λοιπόν απλά σε μηνιαία βάση χωρίς να θέσουμε το θέμα ασφάλειας, χρειάζεται ένα πολύ μεγαλύτερο κονδύλι. Με τα προσφερόμενα, εν είδη επιδόματος εφημέρευσης, η κάλυψη των εφημεριών κλινικών, τμημάτων, ΤΕΠ και ΜΕΘ, μόλις επαρκεί για την κάλυψη ενός 15ημέρου. Αυτό το επιπλέον κονδύλι είναι αδύνατον όπως πιστεύουμε εμείς να εξοικονομηθεί από την πιθανή ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου μας λόγω μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογία αλλά και από την μέχρι σήμερα διαπιστωμένη αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων των Ταμείων.
Φυσικά δεν θα αποδεχθούμε, όπως είναι φυσικό, απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Επιμένουμε στην υλοποίηση και πλήρη αποζημίωση των ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας που τηρούνται μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ του Νομού. Στηρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα του γιατρού και κάθε εργαζόμενου να αμείβεται χωρίς «εκπτώσεις» για το έργο που έχει προσφέρει αλλά και τη δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει, χωρίς το «μέσον» ή άλλη «οικονομική διαμεσολάβηση» σε αξιόπιστες υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Β.ΚΙΝΟΥΣ                                            Π.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: