Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ ΣΤΙΣ 26-07-2010

     Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. ψηφίστηκε με ασημαντες νομοτεχνικες αλλαγές οι οποίες μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα επηρεάσουν. Το επόμενο χρονικό διάστημα, το κράτος εκτός από μια μικρή στήριξη, «πατρική», αφήνει τα νοσοκομεία της χώρας να πορευθούν μόνα τους στην ελεύθερη αγορά χωρίς υποδομές υλικές και σε ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα το επικουρικό ιατρικό προσωπικό που καλύπτει πάγιες ανάγκες, οι εφημερίες των γιατρών που θα χρειάζονται πέρα της προπληρωμένης εργασίας, θα πληρώνονται από τα πιθανά  έσοδα των νοσοκομείων. Για να μην θεωρηθεί ότι ως γιατροί ξεκινούμε από λάθος θέση, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε ένα υποθετικό σενάριο ολοήμερης λειτουργίας του δικού μας νοσοκομείου. Στην περίπτωσή μας λοιπόν αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και μετά τις 2 το μεσημέρι και να υποβάλλονται σε διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις. Εδώ πρέπει να μας απαντήσει το υπουργείο με ποιο παραϊατρικό προσωπικό, με τι αναλώσιμα υλικά και με ποιους γιατρούς με ποια τεχνολογία. Προχωρώντας δε παραπέρα  υποθέτουμε  ότι όλα αυτά ως δια μαγείας λύνονται και τα έσοδα που προκύπτουν πρέπει να καλύπτονται είτε από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς, όλοι θυμόμαστε την περίφημη έκφραση του Υπουργού Εργασίας «δεν υπάρχει σάλιο» είτε από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία του ασθενούς. Δηλαδή από χρεοκοπημένα ταμεία ή από τον ίδιο τον ασθενή ο οποίος λυγίζει από το βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής. Από την άλλη για να είσαι ανταγωνιστικός στην ελεύθερη αγορά πρέπει και να πουλάς τεχνολογία αιχμής. Δηλαδή ο αξονικός τομογράφος του Γ.Ν. Ρόδου είναι ότι πιο «σύγχρονο» 15ετίας και βάλε. Κοντολογίς ολοήμερη λειτουργία, έσοδα και άλλα συναφή μόνο στην θεωρία για μία ακόμη φορά όσων αφορά το νοσοκομείο μας.
                Οι πρώτοι «πελάτες» της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, θα είναι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου αφού ο Ο.Π.Α.Δ. (χρεωκοπημένο ταμείο) θα είναι το πρώτο ταμείο που θα υπογράψει σύμβαση με τα νοσοκομεία. Ανάλογες συμβάσεις σύμφωνα με το νέο νόμο θα μπορούν να υπογράψουν όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς καθώς και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα καθιερωθούν μάλιστα και πακέτα διαγνωστικών πράξεων, με ανταγωνιστικές τιμές όπως τονίζει, που θα αποτελέσουν κίνητρο για την επιλογή των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασφαλιστικούς φορείς. Στη λειτουργία του ολοήμερου θα μπορούν να συμμετέχουν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ.,  το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου. Από 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει επίσης ο νέος τρόπος αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών. Ο νόμος ορίζει μηνιαία καταβολή αποζημίωσης για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών ανά γιατρό (ανάλογα τον βαθμό του και την ζώνη που ανήκει το νοσοκομείο) ενώ οι επιπλέον εφημερίες θα πληρώνονται από τα έσοδα της περίφημης ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Δηλαδή όπως αναφέρθηκε από ταμεία που δεν έχουν, από ασθενείς που επίσης δεν έχουν και θα έρχονται σε ένα νοσοκομείο τεχνολογικά γερασμένο ως επί το πλείστον (ο γραμμικός επιταχυντής μας έλειπε).  Έστω λοιπόν ότι όλα αυτά γίνονται στο νοσοκομείο μας, θα καταλήξουμε στο να μπορούμε με μεγάλη δυσκολία  να πληρώσουμε την επιπλέον λειτουργία που προκύπτει όπως η υπερωριακή εργασία του ολοήμερου και οι εφημερίες που θα χρειάζονται για να λειτουργήσει με ασφάλεια το σύστημα. Επιπρόσθετα δεν θα έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, την ΚΑΣΟ, την ΚΑΡΠΑΘΟ, την ΧΑΛΚΗ, την ΣΥΜΗ,  την ΤΗΛΟ και φυσικά τα δυο Κ.Υ και τα περιφερειακά ιατρεία της ΡΟΔΟΥ και αυτό γιατί τα προαναφερθέντα νησιά ανήκουν στην Βʼ ζώνη υπό την ομπρέλα του Γ.Ν. Ρόδου ενώ η Καλαμάτα ανήκει στην Γʼ ζώνη..... Να μας εξηγήσει  το Υπουργείο πως με τον νέο νόμο καθιερώνονται κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώνουν τις απομακρυσμένες μονάδες υγείας; υπάρχει γεωγραφική περιοχή ποιο απομακρυσμένη από αυτά τα νησιά; Με την νέα δομή το αποτέλεσμα θα είναι μια μεγάλη μείωση στις αποδοχές των γιατρών αυτών των νησιών, όχι μόνο από τις περικοπές των μισθών και των επιδομάτων τους, αλλά τώρα και από της εφημερίες τους. Ποιος λοιπόν, ρωτούμε το υπουργείο, θα έχει την θέληση από τώρα και στο εξής να προσφέρει της υπηρεσίες του  σε αυτά τα απομακρυσμένα νησιά; 
                 Καταλήγοντας η πρόταση που έχουμε σαν Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ρόδου και Κ.Υ είναι να μετατραπεί με άμεση Υπουργική απόφαση όλη η περιοχή μας σε Γʼ ζώνη, ώστε να ισχύσουν τα κίνητρα που πράγματι έχει δώσει το νέο νομοσχέδιο για αυτή την ζώνη. Δεν ζητάμε χάρη το απαιτούμαι από την Υπουργό οι οποία οφείλει να σεβαστεί την νησιωτικότητα και το παραμεθόριο της περιοχή μας η οποία τις υπενθυμίζουμε ότι συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση του Α.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: