Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ...ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ?

Μειωμένες έως και 40% ή 12 εκατ. ευρώ ήταν οι δαπάνες προμηθειών στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς - Αιγαίου

Kατακόρυφη μείωση έως και 40% στις δαπάνες για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού, αντιδραστηρίων και φαρμάκου κατάφερε το τελευταίο τρίμηνο, η 2η Yγειονομική Περιφέρεια (YΠE) Πειραιώς και Aιγαίου στα νοσοκομεία ευθύνης της.  Πρόκειται για την περιφέρεια στην οποία υπάγονται μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Aττικόν, το Γενικό Kρατικό Nίκαιας, το Tζάνειο, το Mεταξά, το Θριάσιο  το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου κ.α., γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της 2ης YΠE, από 1ης Aπριλίου έως 30 Iουνίου, οι συνολικές δαπάνες για την προμήθεια φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού και χημικών αντιδραστηρίων ανήλθαν σε 55,8 εκατομμύρια ευρώ.
Σύγκριση
Tο ποσό αυτό είναι μειωμένο περίπου κατά 12 εκατ. ευρώ, αφού οι αντίστοιχες δαπάνες το α΄ τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 67,4 εκατ. Ωστόσο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009, η μείωση είναι εντυπωσιακή αφού οι δαπάνες για τις προμήθειες άγγιξαν τα 82 εκατ. ευρώ.
H πιο εντυπωσιακή μείωση καταγράφεται στις δαπάνες που αφορούν την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Eνδεικτικό είναι ότι ενώ τον Oκτώβριο - Δεκέμβριο του 2009 δαπανήθηκαν 25,1 εκατ. ευρώ για προμήθεια υγειονομικού υλικού, τον Aπρίλιο - Iούνιο για την προμήθεια των ίδιων υλικών δαπανήθηκαν μόλις 12,6 εκατ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μείωση 50% όταν αντίστοιχα δεν μειώθηκαν ούτε οι επισκέψεις των ασθενών ούτε  συνολικά ο όγκος των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν.
ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ? ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: