Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ρύθμιση σοκ: αντίγραφα φάρμακα σε όλους δια χειρός φαρμακοποιών!


Φάρμακα με δραστική ουσία τα οποία όμως θα έχουν μικρότερη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους και όχι με την εμπορική ονομασία, θα πρέπει πολύ σύντομα να χορηγούν όλοι οι γιατροί της χώρας όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα οι φαρμακοποιοί θα είναι αυτοί που θα επιλέγουν ακριβώς ποια φάρμακα θα δοθούν στους ασθενείς. 
 
Ειδικότερα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας: «Οι ιατροί που συνταγογραφούν συνταγές φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να αναγράφουν στη συνταγή το όνομα της χημικής ουσίας του φαρμάκου (δραστική ουσία)».
 
Τα φάρμακα που θα βασίζονται στη δραστική ουσία θα είναι φθηνότερα για τους ασθενείς, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα και το iatropedia.gr. 
Συγκεκριμένα «ορίζεται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 38 του ν.4025/2011 (Α’ ) όταν χορηγείται το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό». 
 
Από την άλλη δίδεται και επισήμως η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών και να χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο καθώς όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πολυνομοσχέδιο: «Οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και την φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο ιατρός.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) ορίζει κατάλογο με τις δραστικές ουσίες τις οποίες αναγράφουν υποχρεωτικά οι ιατροί με τη χημική τους ουσία καθώς και τις θεραπευτικές κατηγορίες που εντάσσονται αυτές και τις αναρτά στην ιστοσελίδα του οργανισμού».
Η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις των γιατρών καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ΙΣΑ κάνει λόγο για «Μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία συνιστά η νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή της  συνταγογράφισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: