Ο ελληνικός στρατός, που αριθμεί 130 000 άντρες, γλίτωσε μέχρι τώρα, σύμφωνα με το γερμανικό δημόσιο κανάλι ARD, από κάθε πακέτο λιτότητας. Με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδας, οι δυνάμεις του είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές του γερμανικού στρατού. Ο Γιαν Γκρέμπε, ειδικός επί εξοπλιστικών θεμάτων του International Center for Conversion στη Βόννη, δηλώνει:
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1600 τεθωρακισμένα οχήματα. Συγκριτικά, η Γερμανία διαθέτει 400 τεθωρακισμένα. Η πληθώρα τεθωρακισμένων, λαμβανομένων υπόψη του ορεινού τοπίου και της τοπογραφίας της Ελλάδας, δεν έχουν κανένα νόημα από απόψεως γεωπολιτικής ασφαλείας».
Η τρόικα ελέγχει κάθε δαπάνη των Ελλήνων. Σίγουρα έχει προτάσεις και για τις περικοπές αμυντικών δαπανών. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς σε ξένες εταιρείες εξοπλισμών. Για παράδειγμα, για γαλλικές φρεγάτες, ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι, υποβρύχια από τη γερμανική HDW και τεθωρακισμένα της γερμανικής Kraus-Maffei Wegmann.
Σε εποχές κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός κατεβαίνει στα οδοφράγματα, επειδή περικόπτονται δραστικά οι μισθοί και οι συντάξεις, επειδή οι γιατροί εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά και τα νοσοκομεία σχεδόν έχουν ξεμείνει από φάρμακα, αυτοί (το πλάνο δείχνει τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, μεταξύ άλλων) σίγουρα συζήτησαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το πώς θα αποδεσμεύσουν την Ελλάδα από τις εξοπλιστικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Κι όμως, όχι, προφανώς το αντίθετο έγινε.
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ευρωβουλευτής των γάλλων Πρασίνων, δηλώνει: «Αυτό ήταν το σημαντικότερο όλων, όταν άρχισε τη σχετική συζήτηση ο Παπανδρέου. Και βέβαια να προβούμε σε μειώσεις, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν – του είπαν – πράγμα παράλογο. Τι χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι Ελληνες τα ελικόπτερα, τα υποβρύχια και όλες αυτές τις ανοησίες».
Για τη Γερμανία όμως δεν πρόκειται για ανοησίες. Για τη Γερμανία οι ελληνικές παραγγελίες τεθωρακισμένων είναι ένα καλοδεχούμενο «ντιλ», στο οποίο η σιδηρά καγκελάριος εμμένει με σιδηρά βούληση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στις υφιστάμενες και εγκεκριμένες συμβάσεις εξαγωγής εξοπλισμών, που έχουν συναφθεί μεταξύ γερμανών κατασκευαστών και της χώρας-αποδέκτη», γράφουν τα εξοπλιστικά συμβόλαια με την Ελλάδα.
O Κρίστιαν Μόλινγκ, ειδικός για θέματα ασφαλείας του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής, δηλώνει:
«Η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι προς το συμφέρον της, δηλαδή θα μεριμνήσει ώστε όλες οι γερμανικές εταιρείες να λάβουν όσα δικαιούνται βάσει των παλαιών συμβολαίων κι αυτό σημαίνει φυσικά ότι θα έλθει και θα ζητήσει από την Ελλάδα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς, που δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί».
Δεν πρόκειται μόνο για ιδιωτικές εταιρείες. Και ο γερμανικός στρατός πωλεί άφθονα υλικά και όπλα στους οικονομικά δυσπραγούντες Ελληνες. Στην έκθεση για τους εξοπλισμούς του έτους 2010, οι Ελληνες, μετά τους επίσης υπερχρεωμένους Πορτογάλους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων στην Ευρώπη.
Η πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς δηλώνει:
«Πράγματι, στις συστάσεις της τρόικας υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι όροι για το πώς πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα της Ελλάδας μέσω φόρων και πού πρέπει να περικοπούν δαπάνες. Εκείνο που λείπει, είναι ένας σαφώς διατυπωμένος στόχος περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό».
Επισήμως, οι μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας δικαιολογούνται με αναφορές στις συνοριακές διαφορές της με την Τουρκία. Πρόκειται για μια θέση, που οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ελάχιστα εύλογη. Τα όπλα έχουν μακρά παράδοση στην Ελλάδα. Μέχρι το 1974 η χώρα τελούσε υπό στρατιωτική δικτατορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου