Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

INTERAMERICAN: Η συμπληρωματικότητα δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, λύση διεξόδου στην ασφάλιση υγείας


Από Νίνα Κομνηνού 
 
 
Κατηγορηματική ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Βελιώτη, γενικού διευθυντή ασφαλίσεων ζωής και υγείας της INTERAMERICAN, για την αναγκαιότητα συμπληρωματικής σχέσης μεταξύ δημοσίου συστήματος και ιδιωτικού τομέα στην ασφαλιστική κάλυψη υγείας, κατά το πρόσφατο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας (13-15 Δεκεμβρίου).

Κατά την ομιλία του στην κορυφαία συνεδριακή εκδήλωση για την υγεία στη χώρα μας, την οποία υποστήριξε χορηγικά η INTERAMERICAN, ο κ. Βελιώτης ανέλυσε τη σημερινή πραγματικότητα στον χώρο της υγείας και τα περιθώρια συνεργασίας κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση του καθορισμού συγκεκριμένων ορίων ευθύνης για κάθε τομέα. Ο ομιλητής, με δεδομένη την εμπειρία της οργάνωσης αλλά και την ευθύνη διαχείρισης του μοναδικού στην Ελλάδα ολοκληρωμένου ιδιωτικού συστήματος υγείας, του Medisystem της INTERAMERICAN, υπογράμμισε ότι μία τέτοια συνεργασία συμπληρωματικής κάλυψης θα έδινε τη δυνατότητα και στους δύο τομείς να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να αξιοποιηθούν καλύτερα οι υφιστάμενοι πόροι, επισημαίνοντας ότι έως πρόσφατα το 90% των ιδιωτικών δαπανών βάρυνε τους ίδιους τους ασθενείς (out of pocket expenditure), ενώ σήμερα οι πολίτες πληρώνουν δύο φορές για τις ίδιες υπηρεσίες.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής ζωής και υγείας της INTERAMERICAN, χρειάζεται μία εστιασμένη προσέγγιση σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, που θα πρέπει να περιλαμβάνει την ιδιωτική ασφάλιση ως συμπληρωματική της κοινωνικήςτη διαχείριση του ασφαλιστικού κινδύνου και των αποζημιώσεων και την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Απαραίτητες, ωστόσο, προϋποθέσεις για την επιτυχία της σύμπραξης είναι να έχουν και οι δύο πλευρές κοινή αντίληψη των θεμάτων, κοινό όραμα και κοινούς στόχους, να είναι η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων ανοικτή, καθαρή και σαφής, να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές και πνεύμα καλής συνεργασίας, να είναι και οι δύο πλευρές αφοσιωμένες στην επίτευξη των στόχων και να έχουν δέσμευση για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη, να δοθούν οι κατάλληλες αρμοδιότητες στους φορείς ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να εφαρμόζουν αποφάσεις για τη συνεργασία, να δημιουργηθεί ένα πολύ συγκεκριμένο και ρεαλιστικόεπιχειρησιακό πλάνο και, τέλος, η μέτρηση των αποτελεσμάτων να είναι win-win.

Τα επόμενα απαραίτητα βήματα, κατέληξε ο κ. Βελιώτης, είναι ο διάλογος μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η σταθεροποίηση του ΕΟΠΥΥ, η απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και η εστίαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.




«Τα μετέωρα βήματα του ΕΣΥ», το βιβλίο του καθηγητή Άρη Σισσούρα 
Από Νίνα Κομνηνού 
 
Τριάντα χρόνια Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο γνωστός καθηγητής Άρης Σισσούρας επιχειρεί με το βιβλίο του «Τα μετέωρα βήματα του ΕΣΥ» να αναλύσει την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας με την εφαρμογή του ΕΣΥ.

Το βιβλίο «Τα μετέωρα βήματα του ΕΣΥ» προλογίζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ενώ το εξώφυλλο φέρει την υπογραφή του Κώστα Τσόκλη (Ισορροπία 1975-2011).

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, οι μεταρρυθμίσεις, ως τομές κοινωνικής οργάνωσης της χώρας, πολλές φορές παρέμειναν ανολοκλήρωτες στην υλοποίησή τους. Τέτοια ήταν και η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που θεσμοθετήθηκε το 1983, η οποία διέγραψε μια μετέωρη πορεία μεταξύ μιας εντυπωσιακής ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών ιατρικής υποστήριξης, από τη μια, και θεσμικής ανεπάρκειας, χαμηλών αποδόσεων και μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών από τις υπηρεσίες, από την άλλη.

Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει σε αυτές τις καίριες αντιφάσεις και στο βασανιστικό ερώτημα: πώς μια τέτοια πρόταση για την υγεία, όχι μόνο αξιακά και θεσμικά εδραιωμένη σε αρχές ισότητας και καθολικής κάλυψης, αλλά και αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο, «ξεστράτισε» στο δρόμο της ολοκλήρωσής της;

Η ανάλυση επικεντρώνεται στους παράγοντες που καθόρισαν τα «μετέωρα βήματα» του μεταρρυθμιστικού έργου• παράγοντες που διατρέχουν το πολιτικό, το κομματικοκρατικό και το οικονομικό περιβάλλον, την κοινωνική και συλλογική υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων, την επιρροή των ομάδων πίεσης και συμφερόντων, και βεβαίως, την ικανότητα του συστήματος να διαχειριστεί τις αλλαγές και την αποδοτική χρήση των πόρων.

Ποιος είναι ο Αρης Σισσούρας

Ο Άρης Σισσούρας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τους "αρχιτέκτονες" του ΕΣΥ καθώς υπήρξε μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του ΕΣΥ.

Διετέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ (1981-1984), σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Υγεία της Ευρωπαικής Ένωσης. Επίσης εξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) όπου υπηρέτησε από το 1994 έως το 2000.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: