Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

η Βουλή διάταξη για περίθαλψη ανασφάλιστων - Τι προβλέπει για τους γιατρούς

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση ανασφάλιστων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η νοσηλευτική και πρωτοβάθμια περίθαλψη θα τούς παρέχεται μέσω των δημόσιων νοσοκομείων, τα φάρμακα θα χορηγούνται από τα ιδιωτικά και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Δικαιούχοι των παραπάνω παροχών είναι οι εξής κατηγορίες πολιτών:
Οι μη άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι Έλληνες ή πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσοι διαθέτουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Ανήλικοι έως 18 ετών, έγκυες, ανάπηροι, άτομα που νοσηλεύονται σε δομές ψυχικής Υγείας, κρατούμενοι, όσοι παρέχουν κοινωφελή εργασία στο πλαίσιο έκτισης ποινής, άτομα με αναπηρία πάνω από 60%, πρόσφυγες και θύματα εγκλημάτων.
Για την παροχή υπηρεσιών απαιτείται κατοχή αριθμού μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ οι δαπάνες θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου καταργείται η παρακράτηση συντάξεων από όσους νοσηλεύονται σε κλειστές δομές περίθαλψης ή ψυχικής Υγείας.
Καθορίζονται, επίσης, οι διαδικασίες κρίσεων και προσλήψεων των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και η κατάταξη και μισθολογική αποκατάσταση των γιατρών που μετατάχθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ (μέσω του ΠΕΔΥ).

Αλλαγές

Με μία σειρά άλλων διατάξεων:
Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των γιατρών που έχουν υπηρετήσει στο “Ερρίκος Ντυνάν”.
Καθιερώνονται εφημερίες “μικτού τύπου” για τις αργίες στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Παρέχονται κίνητρα για στελέχωση ιατρείων σε άγονες και νησιωτικές περιοχές.
Καθιερώνεται λίστα χειρουργείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα των ασθενών στην πρόσβαση.
Καθορίζονται οι όροι λειτουργίας του νεόδμητου νοσοκομείου Θήρας στη Σαντορίνη.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: