Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Για επέμβαση στο ΕΣΥ μόνο με σειρά προτεραιότητας! Τι φέρνει το «παράλληλο πρόγραμμα» στα χειρουργεία



Ελπίδες ότι κάποια στιγμή και οι …πληβείοι θα μπορούν να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς φακελάκι, φαίνεται ότι φέρνει το παράλληλο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα το παράλληλο πρόγραμμα που είχε αποσυρθεί πριν τις γιορτές,επαναπροωθήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Περιλαμβάνει κυρίως ρυθμίσεις τουυπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους, τους γιατρούς και τα νοσοκομεία.Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ρυθμίσεις για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Μεταξύ των ρυθμίσεων όμως περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των χειρουργείων στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας προωθεί τιςλίστες αναμονής που θα βάζουν σε προτεραιότητα τους ασθενείς με βάση το πότε έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται μία επέμβαση.
Ειδική προτεραιότητα θα έχουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και οι ασθενείς που θα κρίνεται από ειδική ομάδα ειδικών, ότι χρήζουν άμεσης επέμβασης.
Συγκεκριμένα, άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, περιγράφει με λεπτομέρεια τις νέες λίστες αναμονής που θα ενταχθούν στο σύστημα ώστε αυτές να μην μπορούν να παρακαμφθούν.
Ωστόσο θα απαιτηθεί υπουργική απόφαση που να εξειδικεύει τον τρόπο λειτουργίας της λίστας αναμονής καθώς θα πρέπει να προσδιοριστεί ο τρόπος που θα εξετάζονται τα περιστατικά.
Η λίστα του χειρουργείου αναμένεται να εφαρμοστεί τόσο στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Τμήματα, που σήμερα θεωρούνταιαπροσπέλαστα για τους…κοινούς θνητούς.
Τα περιστατικά θα αξιολογούνται ώστε να προσδιορίζεται πόσο μπορούν να περιμένουν πριν το χειρουργείο, από ειδικευμένους ιατρούς των ΤΕΠ, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και τωνΜονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να καταστήσει αυτόνομα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων μεταφέροντας ακόμη καιγενικούς γιατρούς από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Απόφαση που βέβαια έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ τις διαμαρτυρίες των Γενικών Γιατρών: «Από την πρόληψη στα…επείγοντα! Στα κάγκελα οι γενικοί γιατροί για τις μετακινήσεις στα νοσοκομεία»
Πάντως ο ασθενής που σήμερα συχνά πυκνά περιμένει για το χειρουργείο του χωρίς καν να γνωρίζει πότε θα εισαχθεί, θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στοπαράλληλο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: