Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Αλλάζει κάτι στις εφημερίες των γιατρών; Τι ακριβώς;


efimeries giatron

Το νομοσχέδιο με το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» έκανε την δεύτερη εμφάνισή του και μεταξύ άλλων προβλέπει την καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, που εκκρεμούσε και έπρεπε να διευθετηθεί. Περιέχει όμως και «αλλαγές» (;) στο ζήτημα των εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς… Ας δούμε ποιες είναι αυτές ακριβώς!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Αλλαγή αποτελεί όντως το γεγονός ότι και οι εφημερίες του Σαββατοκύριακου μπορούν αν είναι μεικτές και μάλιστα ο γιατρός υποχρεούται να μένει στο νοσοκομείο μέχρι τις 2 το μεσημέρι και μετά να είναι "σε ετοιμότητα" (από το σπίτι του) μέχρι το επόμενο πρωί. Μπορεί δηλαδή ο γιατρός να φεύγει -εφόσον όλα κυλούν ομαλά στην κλινική ευθύνης του- ενώ μέχρι σήμερα οι εφημερίες του Σαββατοκύριακου απαιτούν την συνεχή, όλη τη νύχτα, παρουσία του γιατρού στο ίδρυμα. Εξάλλου οι μεικτές εφημερίες σήμερα (που γίνονται προσωρινά μόνο μεσοβδόμαδα) απαιτούν την φυσική παρουσία του εφημερεύοντα γιατρού μέχρι τις 9 το βράδυ και μετά γίνονται ¨ετοιμότητας".
Τι γίνεται όμως με την λήψη ημέρας ξεκούρασης μετά από εφημερία για την οποία πήραμε και σχετική "επίπληξη" από την Ευρώπη;
Η νέα διάταξη προβλέπει όντως ότι ο γιατρός που εφημέρευσε πρέπει να λάβει μετά ημέρα ξεκούρασης αλλά προσθέτει με νόημα "εκτός εάν προκύπτουν έκτακτες, λόγω έλλειψης προσωπικού, ανάγκες ή ανάγκες για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγόντων γεγονότων, οπότε η 24ωρη ανάπαυση δίνεται μέσα σε διάστημα 5 ημερών"... Αυτό ακριβώς το "παραθυράκι" ισχύει και σήμερα και οι γιατροί δεν παίρνουν ποτέ ημέρα ανάπαυσης μετά από εφημερία καθώς λόγω της υποστελέχωσης στην συντρηπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων εκτός Αθηνών, δεν υπάρχει στις κλινικές τέτοια δυνατότητα (να λείπει ουσιαστικά κάθε μέρα 1 γιατρός, αυτός δηλαδή που εφημέρευσε την προηγούμενη).
Τέλος, νεοεισερχόμενη στο σύστημα είναι και η τελευταία παράγραφος της σχετικής διάταξης που προβλέπει ότι μπορούν να εφημερεύουν  (μεικτή ή ετοιμότητας ) και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, μη γιατροί, μιας κλινικής. Αυτό θα δούμε τι σημαίνει...
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις διατάξεις για τις εφημερίες:
Ρυθμίσεις εφημεριών ιατρών – επιστημονικού προσωπικού ΕΣΥ
1. Εφημερίες μικτού τύπου καθιερώνονται και για τις αργίες. Οι ιατροί που βρίσκονται σε εφημερία μικτού τύπου υποχρεούνται σε 6ωρη πρωινή εργασία 08.00 – 14.00 και εφημερία ετοιμότητας στη συνέχεια. Η αμοιβή καθορίζεται στο 70% της αντίστοιχης ενεργού εφημερίας.
2. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 2 του ν. 3754/2009 (Α΄43) αντικαθίσταται ως εξής:
«Για τις ανάγκες κατάρτισης προγραμμάτων εφημεριών δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Την επόμενη εργάσιμη ημέρα που ακολουθεί κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον ιατρό -ειδικευμένο ή ειδικευόμενο ή πανεπιστημιακό ή υπηρεσίας υπαίθρου- 24ωρη ανάπαυση, εκτός εάν προκύπτουν έκτακτες, λόγω έλλειψης προσωπικού, ανάγκες ή ανάγκες για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγόντων γεγονότων, οπότε η 24ωρη ανάπαυση δίνεται μέσα σε διάστημα 5 ημερών.».
3. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 της ΚΥΑ 29587/7419/26-03-1984 (Β΄198) τροποποιείται ως εξής:
« Οι ειδικευόμενοι ιατροί αλλοδαποί υπότροφοι, κατά το χρόνο της ειδίκευσής τους και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78), συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εφημεριών του τμήματος ειδίκευσής τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ειδικευόμενους ιατρούς έλληνες και κοινοτικούς υπηκόους. Για τις εφημερίες που πραγματοποιούν τους καταβάλλεται αποζημίωση σύμφωνα με τον ισχύοντα βασικό μισθό του ειδικευόμενου ιατρού.

4. Εφημερίες μικτού τύπου και εφημερίες ετοιμότητας μπορεί να πραγματοποιεί και το λοιπό, πλην των ιατρών, επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων. Η αμοιβή καθορίζεται αντιστοίχως στο 70% και 40% της ενεργού εφημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: