Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ ΟnMed.gr

Η απόφαση-βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον 220 εκατομμύρια ευρώ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ.
Η απόφαση ανατρέπει το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα δημιουργήσει την ανάγκη εύρεσης επιπλέον 220 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται τα πιθανά αναδρομικά. Η απόφαση ελήφθη μετά απόπροσφυγή συνταξιούχου ιατρού, όπως μας μεταφέρει το Πρώτο Θέμα.
Ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση δημιουργεί η αναμονή απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από προσφυγή για τις περικοπές των περίπου 15.500 εν ενεργεία γιατρών του ΕΣΥ. Αν πάντως το ΣτΕ δεν ακολουθήσει τη «γραμμή» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τότε για την υπόθεση θα αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο ζήτημα από δύο Ανώτατα δικαστήρια.
Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, σύντομα αναμένεται να δημοσιευθούν και αποφάσεις που δικαιώνουν όχι μόνο τους συνταξιούχους άλλων ειδικών μισθολογίων (ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ), αλλά και εκείνες που κρίνουν αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ανατρέποντας και τον τρόπο υπολογισμού της σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι «όλα θα γίνουν, αλλά αφού βγούμε από την αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: