Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ξεκινά νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης κρεβατιών εντατικής! Τι αλλάζει

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος θα γίνεται πλέον η διαχείριση των διαθέσιμων κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο και της διαχείρισης των κρεβατιών που δόθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα (συνολικά 62 κλίνες), ξεκινά από Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ένα νέο σύστημα. Από το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα θα παρέχεται σε πραγματικό χρόνοπρος το ΕΚΑΒ η ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των Κρατικών Νοσοκομείων και των συμβεβλημένωνΙδιωτικών Κλινικών, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα τα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν μεταφοράς στις Μονάδες αυτές.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία και οι συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) θα πρέπει να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τον ΕΟΠΥΥ για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών τους για τη διακομιδή ασθενών μέσω ΕΚΑΒ.

Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω της εφαρμογής Αναγγελίας Ασφαλισμένου η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την αναγγελία εισιτηρίων – εξιτηρίων.

Υπ’ ατμόν οι ιδιωτικές κλινικές

Ωστόσο μπορεί η κυβέρνηση προς ώρας να εξασφάλισε 62 επιπλέον κρεβάτια εντατικής θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα, τα 22 από τις μεγάλες κλινικές και τα 40 από τις μικρότερες, δε σημαίνει όμως πως θα τις διαθέτει επ’ αόριστον.

Και αυτό διότι οι κλινικάρχες έχουν δώσει διορία έως το τέλος Φεβρουαρίου να γίνουν νέες συμβάσεις με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί πριν από μερικούς μήνες.

Συγκεκριμένα οι νέες συμβάσεις, σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης-κλινικαρχών, θα πρέπει να απαλλάσσει τις κλινικές για τη διάθεση κρεβατιών σε εντατική από υποχρεωτικές εκπτώσεις και αυτόματες επιστροφές χρημάτων (rebate- claw back).

Η συμφωνία των δύο πλευρών είχε επιτευχθεί εδώ και καιρό επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και με το σκεπτικό ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα διέθεταν εκτάκτως τα κρεβάτια εντατικής στο δημόσιο τομέα για να καλυφθούν οι ανάγκες, συνεπώς ο ΕΟΠΥΥ που τους χρωστά ούτως ή άλλως χρήματα, δε θα έπρεπε να ζητά εκπτώσεις για τη διευκόλυνση αυτή.

Οι κλινικάρχες (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών) έχουν διαμηνύσει στον ΕΟΠΥΥπως αν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα επανεξετάσουν τη διάθεση των Μονάδων Εντατικής τους.

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις που είχαν οι ιδιωτικές κλινικές με τον ΕΟΠΥΥ έχουν λήξει εδώ και δύο χρόνια.
Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν την ώρα που η χώρα «καίγεται» για εντατικές καθώς αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα της γρίπης συνεπώς και η ανάγκη για νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής.

Άλλωστε λόγω της καθυστέρησης να προκηρυχθούν οι θέσεις γιατρών και νοσηλευτών για να στελεχωθούν οι δημόσιες εντατικές, τα κρεβάτια στο ΕΣΥ δεν αναμένεται να ανοίξουν με το νέο προσωπικό πριν περάσουν τουλάχιστον 20 μέρες.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι οι κλινικάρχες υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ για ένα κρεβάτι εντατικής σε δημόσιο νοσοκομείο πληρώνει κοντά στα 2000 ευρώ ενώ στον ιδιωτικό τομέα κοντά στα 200 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: