Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τι καλύπτει και τι δεν καλύπτει το πρόγραμμα δωρεάν περίθαλψης για τους ανασφάλιστους


Βήμα προς τη θετική κατεύθυνση θεωρείται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων.
Η σχετική παρέμβαση αποτελεί πλέον νόμο του κράτους (4368/2016), με αποτέλεσμα κάθε ανασφάλιστος και κάθε πολίτης που βρίσκεται σε αδυναμία και διαθέτει αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) να έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.
Ο νόμος, πάντως, δεν προβλέπει πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, αφήνοντας εκτός κάλυψης τομείς, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε εγκύκλιο, στην οποία αναφέρει ότι, μέχρι να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 33 του παραπάνω νόμου υπουργική απόφαση, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) εντέλλονται να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες.
Η κάλυψη είναι μία κοινωνική αναγκαιότητα, καθώς από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου - το 2010 - άρχισε σταδιακά το δράμα των ανασφάλιστων ασθενών, των οποίων ο αριθμός έφτασε τα τρία εκατομμύρια.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2014, η πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα ήταν απαγορευμένη, τόσο στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΙΚΑ – ΠΕΔΥ), όσο και στη δευτεροβάθμια (νοσοκομεία).

Δείκτες

Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών υγείας (νοσηρότητα, θνητότητα, θνησιμότητα).
Έπειτα από έντονες πιέσεις του κινήματος των κοινωνικών ιατρείων, το καλοκαίρι του 2014 εκδόθηκαν για το θέμα Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση.
Οι ανασφάλιστοι δεν είχαν πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ τα λογιστήρια των νοσοκομείων συνέχισαν να τούς χρεώνουν νοσήλια.
Τι καλύπτει, όμως, και τι δεν καλύπτει ο δημόσιος τομέας στην περίθαλψη των ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών;

Αξιολόγηση

Ακολουθεί μία ενδιαφέρουσα αξιολόγηση από τους υπεύθυνους του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού:
Δεν παρέχεται ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ασθενών στις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως συμβαίνει με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς η πρόσβαση αφορά μόνο τις δημόσιες δομές Υγείας.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιφέρεια, όπου οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είναι στελεχωμένες με επαρκή αριθμό γιατρών και με τις ειδικότητες που χρειάζονται οι ασθενείς;
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν πρόσβαση σε ενδοκρινολόγο, καρδιολόγο και παιδίατρο, ενώ σε άλλες δεν μπορούν να υποβληθούν σε αξονική, μαγνητική τομογραφία, δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας δεν διαθέτουν τα αντίστοιχα μηχανήματα.

Ανεπαρκής

Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 100 εκατομμύρια ευρώ, για την κάλυψη των ανασφάλιστων είναι ανεπαρκέστατη.
Θετικό μέτρο είναι η κατάργηση των τριμελών επιτροπών στα νοσοκομεία, οι οποίες ενέκριναν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη ρτο εάν εγείρονται νέα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μετανάστες χωρίς χαρτιά και χρόνια προβλήματα υγείας, με εξαίρεση (θετική) τις κατηγορίες ανηλίκων και εγκύων.
Ο σχετικός νόμος προβλέπει πως οι ανασφάλιστοι ασθενείς που χρωστούν στο ταμείο τους (ΟΑΕΕ), θα έχουν πρόσβαση με όρους και προϋποθέσεις που θα τις καθορίζουν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Μένει να διαπιστωθεί εάν θα υπάρχουν ή όχι εμπόδια και ποιά.
ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: