Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Α.Ξανθός στον «Αθήνα 9.84»: Το σύστημα υγείας στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων – προσλήψεις και κίνητρα για τα νησιά 11/07/2016 - Αθήνα 9.84



Η πρώτη δέσμη 1100 προσλήψεων επικουρικών γιατρών βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης ανέφερε  ο υπουργός Υγείας κ.Ανδρέας Ξανθός  στον «Αθήνα 9.84». Χαρακτήρισε πληγωμένο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και παραδέχθηκε πως κρατιέται όρθιο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων.
Ο κ. Ξανθός στην συνέντευξή του στην εκπομπή «Και γύρω γύρω πόλη» με την Φρόσω Ζαγορίτου προανήγγειλε νέες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού και υπογράμμισε ότι ήδη δίδονται μισθολογικά και άλλα κίνητρα σε νέους γιατρούς προκειμένου να ενισχυθούν τα νησιά και τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας.
«Η κατάσταση στο σύστημα Υγείας δεν είναι καλή και την ξέρουμε το ξέρει και ο κόσμος που ταλαιπωρείται, επιβαρύνεται, δυσκολεύεται να έχει πάντα την περίθαλψη που χρειάζεται. Ταλαιπωρούνται και πιέζονται πολύ και οι εργαζόμενο στο Συστημα Υγείας οι οποίοι πραγματικά με το φιλότιμό τους το έχουν κρατήσει όρθιο τα τελευταία χρόνια. Είναι λοιπόν πληγωμένο το σύστημα υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και σημείωσε ότι  για το 2016 έχει αυξηθεί ο προυπολογισμός των νοσοκομειων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετά από πέντε χρόνια συνεχών περικοπών. Πρόσθεσε δε ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι οι πρώτες που γίνονται στο σύστημα υγείας μετά από 6 χρόνια.
Αναλαμβάνουν δουλειά 985 επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ,  θα προκηρύχθούν 1.700 θέσεις για μη ιατρικό προσωπικό ενώ ήδη έχουν προκηρύχθεί 760 θέσεις μονίμων ιατρών κατανεμημένες σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητα σε τμήματα με  ελλειμματική στελέχωση.
Όπως υπογράμμισε στον «Αθήνα 9.84» ο κ. Ξανθός υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον και πολλές αιτήσεις για κάθε θέση και εξέφρασε την ελπίδα να αντιστραφεί το κύμα φυγής καθώς σήμερα 17.500 Έλληνες ιατροί βρίσκονται στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα μη μισθολογικά κίνητρα (αυξημένη προϋπηρεσία, μοριοδότηση,κλπ) σε άγονες δυσπρόσιτες περιοχές και την επαναφορά του επίδοματος  400 ευρώ για 311 περιφερειακά ιατρεία σε νησιά και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.
«Έχουμε καλύψει πολλές έστω και με αυτή τη σχέση ,ελαστικής εργασίας, δηλαδή με σύμβαση επείγουσες ανάγκες και τώρα προσανατολιζόμαστε να δώσουμε μια νέα παράταση σε υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό προσωπικό που είναι πάνω από 1100 άτομα στα νοσοκομεία, λήγει η θητεία τους 30/9, θα δώσουμε νέα παράταση, τις επόμενες ημέρες προετοιμάζουμε τροπολογία που θα ψηφιστεί και θα ενισχύσουμε την ευστάθεια του συστήματος».
Για το θέμα με τις εφημερίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής επιδίωξη του υπουργείου είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη και ποια νοσοκομεία θα αποτελούν πυλώνα εφημερίας
Για τις ΜΕΘ
Την πρόθεση να καλυφθούν μέσα στον Ιούλιο οι κενές θέσεις  εξέφρασε ο κ.Ξανθός και σημείωσε ότι το πρόβλημα των ΜΕΘ μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση των διαθέσιμων κλινών στο κέντρο αλλά και την επαρχία.
«Διορίζονται τώρα οι γιατροί έληξε η διαδικασία βγήκαν οι τελικοί πίνακες, το ίδιο και με την πλειονότητα των νοσηλευτών, νομίζω ότι υπάρχει εκκρεμότητα στους ΔΕ, οι ΠΕ και ΤΕ ολοκληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες και στην επαρχία διότι θα συγκρατούνται περιστατικά που διακομίζονται στις ΜΕΘ του λεκανοπεδίου,αλλά και στο λεκανοπέδιο. Θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό δεν θα εξαλειφθεί το πρόβλημα. Για την εξάλειψη απαιτείται καλύτερη διαχείριση, χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνεται η εισαγωγή στις ΜΕΘ»

Για τα φάρμακα
«Αυτές τις ημέρες ετοιμάζουμε και τη ρύθμιση για τα φάρμακα, όπου εκεί υπάρχει μια ειδική υποκατηγορία των ατόμων με βιβλιάριο απορίας, είναι δηλαδή σε προνοιακό καθεστώς, και έπαιρναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων δωρεάν. Αυτό που ετοιμάζουμε τώρα αλλά χρειάζεται κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις που είναι ακόμη σε εξέλιξη είναι να μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους απο τα ιδιωτικά φαρμακεία πάλι χωρίς συμμετοχή».

Newsroom Αθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια: