Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016





ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν ΡΟΔΟΥ: ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ «ΕΒΓΑΛΑΝ» ΚΑΡΚΙΝΟ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ…ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑΝ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!


«Δεν υπάρχει συνάδελφος νοσηλευτής που να μην υποφέρει. Σώμα και ψυχή. Προβλήματα με κήλες στην μέση, στα γόνατα, στον αυχένα…Δυστυχώς όμως, έχουν εμφανιστεί και σοβαρότερα προβλήματα, μη αντιστρέψιμα. Καρκίνος. Σε πολλές έρευνες αποδεικνύεται πως οι συνθήκες εργασίας παίζουν καθοριστικό ρόλο, για την ακρίβεια συνδέονται άμεσα, με την εμφάνιση καρκίνου. Οι ξένοι ασχολούνται με αυτά εδώ και δεκαετίες. Γνωρίζουν πολύ καλά τι λένε. Στην δική μας περίπτωση ο καρκίνος είναι και απόρροια του εξαντλητικού, απάνθρωπου κυκλικού ωραρίου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι μου που πάσχουν από καρκίνο και αυτό οφείλεται κυρίως στις άθλιες συνθήκες εργασίας. Και πιστέψτε με…δεν είναι ένας και δύο. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω, ότι τα πράγματα πλέον είναι πολύ δύσκολα. Αντιμετωπίζουμε φοβερά διλήμματα. Θα προτιμήσουμε την δουλειάς μας ή την υγεία μας; Δεν ξέρω όμως αν στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να παραιτηθεί από την δουλειά του…Έχει να σκεφτεί βεβαίως και την υγεία του…Τα σώματα όλων των νοσηλευτών είναι «διαλυμένα» και οι αντοχές μας έχουν «εξαφανιστεί». Μας έχει «γονατίσει» όλους η εξάντληση. Το ρεπό είναι συνήθως ένα την εβδομάδα και κάποιες φορές…κανένα. Από τον περσινό Αύγουστο δουλεύουμε με ένα ρεπό εβδομαδιαίως. Υπάρχουν πολλά νεύρα στην δουλειά, οι συνάδελφοι μαλώνουμε μεταξύ μας. Εννοείται πως είμαστε συγκρατημένοι μπροστά στους ασθενείς, αλλά κάπου πρέπει να ξεσπάσουμε και εμείς. Τα σπίτια μας τα βλέπουμε μόνο για ύπνο. Πάντως, η γενικότερη κατάσταση στο νοσοκομείο είναι «αλαλούμ». Δεν υπήρξε η κατάλληλη υποστήριξη από τους τοπικούς άρχοντες για «ενδυνάμωση» του νοσοκομείου. Δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα μας, δεν έφεραν προσωπικό. Είμαι σχετικά νέα, αλλά νιώθω σαν να δουλεύω ήδη 50 χρόνια…» δηλώνει απογοητευμένη στοbangladeshnews.gr,νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
KAΡΚΙΝΟΣ, ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ…
«Τα παιδιά λόγω της υπερφόρτωσης του κυκλικού ωραρίου και των εντατικών μορφών εργασίας εχουν παρουσιάσει αυτοάνοσα νοσήματα ή ακόμη και αυτοάνοσα που «συνοδεύονται» από κακοήθειες. Καρκίνους δηλαδή. Είχαμε όμως και…απόπειρες αυτοκτονίας νοσηλευτών. Στην άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση έπαιξε σημαντικό ρόλο και η πίεση από την δουλειά, οι απαιτήσεις του κυκλικού ωραρίου. Οι άνθρωποι έφτασαν ένα βήμα πριν…τον θάνατο. Ξέρετε ότι έχουμε συναδέλφους οι οποίοι λόγω των εργασιακών συνθηκών έχουν παρουσιάσει αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη; Παίρνουν αντικαταθλιπτικά. Όλα αυτά είναι απόρροια του burn out, της εξουθένωσης. Όλα αυτά επίσης είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα για να αγνοηθούν. Λειτουργούμε με το 30% του νοσηλευτικού προσωπικού και με το 60% του ιατρικού. Οι συνθήκες είναι τραγικές. Δεν μπορούν να βγουν τα εβδομαδιαία προγράμματα. Οι ελλείψεις είναι ανυπόφορες. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή απλά πέθαναν…δεν αντικαταστάθηκαν. Δεν ήρθαν ποτέ συμβασιούχοι για να «καλύψουν» τους θερινούς μήνες. Το κυκλικό ωράριο πλέον συνίσταται σε 3 νύχτες, 3 απογευματινά και ένα ρεπό…αν υπάρξει. Σε περίπτωση που αρρωστήσει κάποιος συνάδελφος, είναι πολύ πιθανό να «θυσιαστεί» το ρεπό ενός άλλου, άτυχου συναδέλφου. Τα παιδιά είναι πολύ θυμωμένα και φορτισμένα. Αλλά δεν μας ακούει κανείς. Πήγαμε στο Υπουργείο δύο φορές, στείλαμε υπομνήματα στον αρμόδιο υπουργό, στον εισαγγελέα και γενικά σε όλους τους φορείς. Ζητούμε λύση για τα προβλήματα μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας προσφέρει μια λύση. Είναι λυπηρό αν αναλογιστεί κανείς πόσα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα εξυπηρετούμε με αγώνες και αυτοθυσία»υποστηρίζει στοbangladeshnews.gr, ηΑγγέλη Ελένη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
nosok
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχονται στο…50% με τα οφειλόμενα ρεπό να «αγγίζουν» τις 10.000! Στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι χαλασμένα πέντε μηχανήματα. Λόγω των καθυστερήσεων, καραδοκεί σοβαρός κίνδυνος για τις ζωές των ασθενών. Δραστική υποχρηματοδότηση. Οι ελλείψεις σε ιατρικό-τεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα είναι δραματική, όπως άλλωστε και στην συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: