Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ανδρέας Ξανθός: Δεν μπορούμε να καταργήσουμε την επιχειρηματικότητα στην Υγεία

Το ιδεολογικό πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αρκετές φορές στη “χρεοκοπία” της χώρας, λέγοντας ότι έχει διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο και υπάρχει η στενή εποπτεία των δανειστών.
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ο κ. Ξανθός είπε ότι σέβεται την κριτική, η οποία προέρχεται από την Αριστερά των κοινωνικών αγώνων.
Διαφώνησε, ωστόσο, με την προσέγγισή της στο θέμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει την επιχειρηματικότητα στον τομέα της Υγείας και στο φάρμακο.
Εμείς – είπε – στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σοβαρές επενδύσεις στην Υγεία.
Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί, είπε πως στόχος είναι να μην επιτρέψουμε να καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα.
Απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στο θέμα των ανασφάλιστων, επεσήμανε πως η παρούσα κυβέρνηση ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα παρείχε στους ανασφάλιστους περισσότερα από όσα στους ασφαλισμένους.
Δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα δωρεάν σε όλους, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για μία χρεοκοπημένη χώρα.

Εξοικονόμηση

Παρά το δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων, με εξοικονόμηση πόρων.
Είπε χαρακτηριστικά ότι από τον ορολογικό έλεγχο του αίματος εξοικονομήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν ως ισοδύναμα του “πεντάευρου”.
Εξοικονομήθηκαν, επίσης, 5 εκατομμύρια ευρώ από τα φίλτρα τεχνητού νεφρού και άλλα 4 εκατομμύρια από τις μεταστεγάσεις δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε ιδιόκτητα κτίρια.
Τα χρήματα αυτά – είπε – επενδύονται στον δημόσιο τομέα της Υγείας, για τον οποίο η πολιτική ηγεσία διαθέτει πολιτικό σχέδιο.
ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: