Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 25 Ιουνίου 2018
Α.Π:8900


ΠΡΟΣ:
ΜΕΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ



ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 14/6/18

Το Γενικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε συνεδρίασε την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 με παρόντα τα 18 από τα 27 μέλη.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Στη συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:

1.Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 29/3/18, καμία πρόοδος δεν έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με αποκλειστική ευθύνη της  ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στις 7/5/2018, με θέμα την κλαδική συμφωνία, μετά από έγγραφο αίτημα που είχε στείλει η ΟΕΝΓΕ στις 12/3/2018, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι αφού εξετάσει τα αιτήματα μας, θα ορίσει εντός 15ημέρου νέα συνάντηση με την Ομοσπονδία. Ωστόσο 1,5 μήνα μετά καμία ενέργεια από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας δεν έγινε σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι ο αγώνας για την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας θα είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική αναμέτρηση, δε θα είναι έργο μιας πράξης. Απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, στην προσήλωση της, στην υλοποίηση δια πυρός και σιδήρου, της πολιτικής τσακίσματος των δικαιωμάτων μας, μονόδρομος για μας είναι η κλιμάκωση του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Χρειάζεται πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα να επιμείνουμε, στην υλοποίηση του σχεδιασμού που είχαμε θέσει στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο, στην πραγματοποίηση περιφερειακών συσκέψεων  της ΟΕΝΓΕ με τις Ενώσεις και Γενικών Συνελεύσεων ανά Ένωση και ανά Νοσοκομείο. Οι Ενώσεις έγκαιρα να ενημερώνουν την ΟΕΝΓΕ για τον προγραμματισμό ώστε να εξασφαλίζεται η παρουσία των μελών του Γενικού Συμβουλίου.
Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε:
1. Να στείλει εκ νέου αίτημα για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.                               
2. Να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των μελών του Γενικού Συμβουλίου και εκπροσώπους των Ενώσεων. Η ημερομηνία θα καθοριστεί από την Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
3. Η πρώτη περιφερειακή σύσκεψη της  Ομοσπονδίας  να πραγματοποιηθεί  με τις Ενώσεις της Δυτικής Ελλάδας  στην Πάτρα. Η ημερομηνία θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.
4. Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία και η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Υπουργείο Υγείας.

2. Για τις αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση
Η κυβέρνηση επιδιώκει την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Ιατρική Εκπαίδευση ερήμην της Ομοσπονδίας, πίσω από τις πλάτες των γιατρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνάντηση που είχε με την Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε στις 7/5/18, ο Υπουργός Υγείας απέκρυψε το πραγματικό περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων   που περιελάμβαναν σοβαρές αρνητικές αλλαγές με κύριο χαρακτηριστικό την αναδιάρθρωση της δομής και του  περιεχομένου σε μια σειρά ιατρικές ειδικότητες.
Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την  ενημέρωση για τις επικείμενες αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ.
Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
-Η πραγματοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης και έκδοσης σχετικού υλικού (αφίσα  κλπ.)
-Η συλλογή υπογραφών με ευθύνη της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων με κεντρικό αίτημα την απόσυρση των επικείμενων αντιδραστικών αλλαγών και την λήψη μέτρων για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής  εκπαίδευσης.
-Η πραγματοποίηση Πανελλαδικής ημέρας δράσης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης με κεντρικό σύνθημα  Πανελλαδική ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟ. 
Το Γενικό Συμβούλιο καλεί τις Ενώσεις:                                                                                                       
-Να συνεδριάσουν τα Δ.Σ. και να προγραμματιστούν συσκέψεις ειδικευόμενων και Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την Ιατρική Εκπαίδευση.
-Να προχωρήσουν στην καταγραφή των κενών θέσεων ανά νοσοκομείο και ανά ειδικότητα.

3.Να βγει επικαιροποιημένη απόφαση της Ομοσπονδίας για την απεργία – αποχή από την αντιδραστική αξιολόγηση.

4.Για τις νομικές ενέργειες της Ομοσπονδίας για το Ιατρικό Μισθολόγιο.

5.Για τις αρνητικές επιπτώσεις από την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Π.Φ.Υ., τη δραματική υποστελέχωση των δομών της Π.Φ.Υ., την μετακίνηση γιατρών από τα Κ.Υ. στις ΤΟ.Μ.Υ., την ανάθεση καθηκόντων οικογενειακού γιατρού στους γιατρούς των Κ.Υ.
Για όσα ζητήματα απαιτείται θα εκδοθούν αναλυτικές ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: